Edmund (Doğu Anglia)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edmund
Edmund'un infazı
Doğu Anglia kralı
Hüküm süresiMS 855-20 Kasım MS 869
Önce gelenÆthelweard
Sonra gelenOswald
DoğumMS 841
Ölüm20 Kasım MS 869
Doğu Anglia

Şehit Edmund (İngilizceEdmund the Martyr; yaklaşık MS 841-20 Kasım MS 869), Doğu Anglia kralı. Saltanatı MS 855'ten 20 Kasım MS 869'da ölümüne kadar sürmüştür.

Edmund hakkında Doğu Anglia Krallığı, hükümdarlığının çağdaş kanıtlarını yok eden Vikingler tarafından harap edildiğinden çok az tarihi gerçek bilinmektedir. Edmund tarafından basılan madeni paralar, aynı parayı paylaştıkları için Æthelweard'ın yerini aldığını gösteriyor. Onun Doğu Anglia kökenli olduğu düşünülüyor, ancak 12. yüzyıl yazarları ailesi, halefi ve kral olarak hükümdarlığı hakkında hayali anlatımlar ürettiler. Edmund'un ölümünden Anglo-Saxon Chronicle'da bahsedilmekte ve bu onun MS 869 yılında Vikinglerin Doğu Anglia'ya ilerlemesinden sonra öldürüldüğünü anlatır. Edmund'un hayatı ve şehitliğiyle ilgili Orta Çağ versiyonları, onun Vikinglerle savaşırken mi öldüğü, yoksa yakalandıktan sonra mı öldüğü ve ardından Viking liderlerinin İsa'dan vazgeçmesi yönündeki talebini reddettiği konusunda farklılık gösterir.

Edmund'un ölümünden sonra popüler bir kült ortaya çıktı ve kendisi Kilise tarafından aziz ilan edildi. Doğu Anglia'nın 918'de Wessex Krallığı tarafından ele geçirildiği dönemden itibaren, onun anısına bir dizi madeni para basıldı ve yaklaşık 986'da Fransız keşiş Abbo, hayatı ve şehitliği hakkında yazdı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Illuminated manuscripts depicting Edmund, from the British Library:
- Harley 1766 18 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (The Fall of Princes)
- Royal 2 B VI 23 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Psalter and Canticles 13th century)
Edmund (Doğu Anglia)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Æthelweard
Doğu Anglia kralı
25 Aralık 855 (geleneksel) - 20 Kasım 869
Sonra gelen:
Abbo