Edincik Su Zeytini

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Edincik Su Zeytini, sadece Türkiye'de Edincik, Bandırma ve Erdek yöresinde yetişen[1] iri meyveli, yumuşak ve küçük çekirdekli bir zeytin çeşididir.

Yeşil Su zeytini ağacı

Yağlık veya siyah sofralık olarak değerlendirilebilir. Su Zeytini "periyodisite" özellik gösterdiğinden bir yıl fazla, diğer yıl az meyve verir ve buna bağlı olarak orta verim derecesine sahiptir.[1]

Su Zeytini bahçesi, Edincik

Su Zeytini, dayanıklı bir yapıya sahiptir ve içindeki su oranı diğer zeytin çeşitlerine oranla daha yüksektir.[2] Yağlık zeytin çeşitlerine göre oldukça az oranda yağ vermektedir. Yağı yoğun aromalı ve hoş kokulu olmasının yanında oldukça yüksek oranda polifenol bileşenleri içermektedir. Ve önemli fitokimyasallardan olan E vitamini, skualen ve fenolik bileşikler de içermektedir.

Edincik Su Zeytini'nin tescillenmesi için 2022 yılında Türk Patent Kurumu'na başvuru yapılmıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Zeytin Türleri – Bilge Ağaç Dergisi". 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  2. ^ "Bölgelere Göre Zeytin Çeşitlerimiz". 28 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  3. ^ "EDİNCİK SU ZEYTİNİ'NE COĞRAFİ İŞARET GELİYOR". 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023.