Ebeveyn denetimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
DansGuardian - STOP pornography isimli ebeveyn denetimi uygulaması

Ebeveyn denetimi ya da ebeveyn kontrolü, dijital televizyon servislerine, bilgisayar ve video oyunlarına, mobil cihazlara ve yazılıma dahil edilebilecek özelliklerdir.[1] Ebeveyn denetimleri kabaca dört kategoriye ayrılır: uygunsuz içerik yaşına erişimi sınırlayan içerik filtreleri; Kullanım sınırlamalarını kullanmaya veya belirli kullanım türlerini yasaklamak gibi bu cihazların kullanımını kısıtlayan kullanım kontrolleri; Belirli yazılım kullanımını zorlayan bilgisayar kullanım yönetimi araçları; Ve cihazları kullanırken yeri ve etkinliği izleyebilen izleme. Ebeveyn denetimleri bir diğer özelliği, Ebeveyn Danışma, TV için TV-MA, MPAA için R ve NC-17 ve ESRB için M ve AO gibi derecelendirmeyi engelleme yeteneğidir. İçerik Filtreleri, İnternet içeriğine erişimi sınırlayan ebeveyn denetimlerinin ilk popüler türüdür. Televizyon istasyonları televizyon içeriğine erişimi sınırlamak için V-Chip teknolojisini de tanıtmaya başladı. Modern kullanım denetimleri açık şarkılar ve filmler gibi açık içeriği sınırlandırabilir. Güneşin belirli saatlerinde cihazları kapatabilir, cihazların ses çıkışını sınırlayabilir ve GPS teknolojisi uygun fiyatlı hale getirildiğinde artık mobil telefonlar gibi cihazların kolayca bulunması mümkündür.[2]

Web sitelerini engellemek için ebeveyn denetimleri oluşturmayı amaçlayan çeşitli teknikler mevcuttur. Eklenti ebeveyn kontrolü yazılımı, bir web tarayıcısı veya İnternet sohbet uygulaması gibi uygulamaları gözlemlemek ve yasaklanmış sözcüklerden oluşan bir veritabanındaki bir eşleme gibi belirli ölçütlere göre müdahale etmek için API'yi izleyebilir.[3][4] Neredeyse tüm ebeveyn kontrol yazılımı, yetkisiz kullanıcıların devre dışı bırakmasını önlemek için bir şifre veya başka kimlik doğrulama formu içerir.

Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir vekil sunucu (Proxy server) içeren teknikler de kullanılır. Bir web tarayıcısı, web içeriği için istekleri, doğrudan hedeflenen web sunucusuna değil, proxy sunucusuna göndermek üzere ayarlanmıştır. Proxy sunucusu daha sonra web sayfasını web tarayıcısı adına web sunucusundan alır ve içeriği tarayıcıya geçirir.[5] Proxy sunucuları, gönderilen ve alınan verileri inceleyebilir ve talep edilen sayfanın içeriği veya URL'si ile ilgili çeşitli ölçütlere (örneğin, yasaklanmış kelimeler veya yasaklanmış URL'lerin bir veritabanını kullanarak) müdahale ederek müdahale edebilir. Proxy yönteminin en büyük dezavantajı, istemci uygulamasının proxy'yi kullanacak şekilde yapılandırılmasını ve kullanıcının Internet üzerinden doğrudan proxy erişimi yerine uygulamaları yeniden yapılandırmasının mümkün olması durumunda, bu denetimin kolayca atlanmasını gerektirmesidir. Proxy sunucuların kendileri, ebeveyn kontrollerini geçersiz kılmak için kullanılabilir. Ebeveyn kontrollerini atlamak için kullanılan diğer teknikler de vardır.

Bilgisayar kullanım yönetimi yöntemi, içerik filtrelerinden farklı olarak, ebeveynleri, oyun oynamalarını düzenleyerek çocuklar için bilgi işlem ortamını dengelemek için yetki vermeye odaklanmıştır. Bu uygulamaların ana fikri, ebeveynlerin öğrenme unsurlarını, eğitimsel içeriklerle çalışırken çocukların oyun saatleri kazanması gereken çocukların hesaplama zamanına zorlamalarını sağlamaktır.

Son zamanlarda ağ tabanlı ebeveyn kontrol cihazları ortaya çıktı. Güvenlik duvarı yönlendiricisi olarak çalışan bu aygıtlar, uygun olmayan web içeriğini engellemek için paket filtreleme, DNS Yanıtlama Politikası Bölgesi (RPZ) ve Derin paket denetimi (DPI) yöntemlerini kullanmaktadır. Bu yöntemler ticari ve resmî iletişim ağlarında kullanılmıştır.

Mobil cihazlardaki ebeveyn denetimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tam özellikli internet tarayıcıları ve indirilebilir uygulamalar içeren mobil cihazların artan kullanımı, bu mobil, akıllı cihazlarda ebeveyn denetimleri için bir talep yarattı.[6] Kasım 2007'de yaşına uygun içerik filtreleri sunan ilk taşıyıcı olan Verizon, içerik ve genel içerik filtreleri sunan ilk cihaz taşıyıcısıydı ve mobil cihazların film ve müzikten kısa kod programlarına kadar her türlü içeriğe erişmek için kullanıldığını fark etti. Haziran 2009'da iPhone OS 3.0'da, Apple, mobil cihazlarda, istenmeyen uygulamaları cihaza indirilmesini engelleyen yaş sınırlarını oluşturmak için yerleşik bir mekanizma sağlayan ilk şirket oldu.

Mobil cihaz yazılımı, ebeveynlerin, ebeveynlerin kısa mesajları, telefon günlüklerini, MMS resimlerini ve çocuğun mobil cihazında gerçekleşen diğer işlemleri izlemesine izin vererek anne ve babanın erişebileceği uygulamaları kısıtlamalarını sağlar ve böylece ebeveynlerin mobil kullanımının zaman sınırını belirleyebilmesini sağlar.[7] Cihazların kullanımını ve çocuklarının konumlarını tam olarak izlemenin yanı sıra içeri ve dışarı çağrıları ve içeriğin içeriğini ve içeriğini izlemek için kullanılır.

Çocuk eğitimi veya vesayetiyle uğraşan herkes, elektronik iletişimden kaynaklanabilecek birçok tehlikeden haberdar olmak için kendilerini eğitmeye gerçekten çalışmalıdır. Birçok çalışma, ebeveynlerin müdahalesi ile yeteri kadar erken yakalanırsa, siber zorbalığa müdahale edebileceğini göstermiştir.

Ebeveyn kontrollerini atlamak için kullanılan yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebeveyn kontrollerini atlamak için çeşitli yöntemler kullanılabilir.

  • Filtreleme yazılımı yerel olarak bilgisayarda bulunuyorsa, söz konusu bilgisayarı alternatif bir ortamdan, alternatif bir işletim sistemiyle veya Windows'da (Güvenli modda) önyükleme yaparak tüm İnternet yazılımları kolaylıkla atlanabilir. Bununla birlikte, bilgisayarın BIOS'u çıkarılabilir medyadan önyükleme yapılmasına izin vermeyecek şekilde yapılandırılmışsa ve BIOS'a yapılan değişiklikler doğru kimlik denetimi olmadan yasaklanırsa, daha sonra bilgisayarı kısmen söküp BIOS yapılandırmasını bir düğme veya jumper kullanarak sıfırlama veya dahili düğme hücresi pilini çıkarma ve değiştirme yoluyla BIOS güvenliğini atlatmadan alternatif bir işletim sistemine geçmek mümkün değildir.
  • Harici proxy sunucularını veya diğer sunucuları kullanma. Kullanıcı, kullanıcının adına içerik alan harici sunucuya istek gönderir. Filtreleme yazılımı daha sonra kullanıcının hangi URL'lere eriştiğini asla bilemez; çünkü tüm iletişimler bir harici sunucu ile yapılır ve filtreleme yazılımı, içeriğin gerçekten kaynaklandığı web sunucuları ile olan hiçbir iletişimi görmez. Buna karşı koymak için, filtreleme yazılımı da popüler vekillere erişimi engelleyebilir. Buna ek olarak, yalnızca izin verilen bir URL grubuna (beyaz listeye) erişime izin veren filtreleme sistemleri, proxy sunucular da dahil olmak üzere bu listenin dışındaki herhangi bir şeye erişime izin vermeyecektir.[8]
  • İstismarları kullanarak şifreleri sıfırlama.
  • Yazılım dosyalarını değiştirme
  • Yazılım şifrelerine kaba kuvvet saldırıları.
  • 'Görüntü' sekmesinde 'Gizli / Gizli' modları: Kullanıcılar, ebeveyn kontrolü yazılımı ve ebeveyn kontrol yönlendiricileri, çoğu büyük arama motorunda filtrelemeyi zorlamak için 'güvenli arama' (Güvenli Arama) kullanabilir. Bununla birlikte, çoğu tarayıcıda bir kullanıcı 'Gizli' veya 'InPrivate' taramayı seçebilir, içerik için arama terimleri girebilir ve 'güvenli arama' ve birçok ebeveyn denetimi filtresini etkin bir şekilde atlamak için 'resim' sekmesini seçebilir.

Bireysel bilgisayarın dışındaki (yönlendirici gibi) filtreleme, yukarıdaki yöntemleri kullanarak atlanabilir ('Gizli / Gizli' modları hariç). Ancak,

  • Büyük arama motorları, kendi sunucularında önbellek ve içerik sunarlar. Sonuç olarak, birçok üçüncü parti DNS sunucusu gibi alan filtreleri de 'Gizli'yi' 'resim' sekmesiyle filtrelemez.
  • Ebeveyn denetimleri olan piyasada bulunan yönlendiricilerin çoğu, yönlendiricide güvenli arama yapmayı zorunlu kılmaz ve bu nedenle 'Gizli'yi' 'resim' sekmesiyle filtrelemez.
  • Güvenli arama, bir DNS sunucusunda veya yönlendiricide uygulanabilir. Benzer seçenekler Bing ve Yahoo için de geçerlidir. Tekno savvy kullanıcıları, yönlendiricide güvenli arama yapmak için uyumlu bir yönlendirici üzerinde dd-WRT kullanabilir. Bununla birlikte, bu son kullanıcı uzmanlığının ötesinde uzmanlaşmış bilgi gerektirir.
  • Az bilgili kullanıcılar, diğer ebeveyn kontrollerine ek olarak otomatik olarak güvenli aramayı zorlayan yönlendiricileri kurmak için kolay bir satın alabilirler.

Ebeveyn kontrollerini kullanan video oyun sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebeveyn denetimleri olan işletim sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  3. ^ EN What is parental control software and what is the reasons to use it? 2 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., keylogger.org
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]