İçeriğe atla

ESET NOD32

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ESET NOD32 Antivirus & Smart Security
Geliştirici(ler)ESET
Güncel sürüm13.1.21.0
Programlama diliC
İşletim sistemiMicrosoft Windows, Linux, FreeBSD
DOS, Novell NetWare, Solaris, Windows Mobile
PlatformWindows, Linux, Mobil
TürAntivirüs Yazılımı
LisansLisanslı Yazılım
Resmî sitesiESET.com
ESET Beta

ESET NOD32, ESET tarafından geliştirilen bir antivirüs yazılımıdır.

NOD32 ICSA LABS. tarafından sertifikalanmıştır.[1] Virus bulletin tarafından gerçekleştirilen testlerde 44 denemenin sadece üçünden geçemeyerek en düşük başarısızlık oranını yakalamıştır. Bu başarı, testlerdeki en düşük başarısızlık yüzdesidir.[2] CNET.com tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da NOD32 7.3/10'luk bir başarıya layık görülmüştür.[3]

Teknik ayrıntılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

NOD32 talebe bağlı (on-demand) tarayıcı ve dört farklı eş zamanlı (on-access) izleyici içerir. Talebe bağlı virüs tarayıcı, NOD32'nin bütünsel takvimi ile planlanarak ya da kullanıcı arzusu ile istenildiği anda başlatılabilir. Her bir eş zamanlı koruma izleyicisi, farklı bir olası virüs giriş noktasını denetim altında tutar.

AMON (Antivirus İzleyicisi) - sistem tarafından erişilen belgeleri tarar ve sistem üzerinde çalışabilecek virüslere karşı koruma sağlar.

DMON (Belge İzleyicisi) - Microsoft Office belgeleri tarafından açılan ve kaydedilen ofis yazılımlarını tarayarak makro virüslere karşı koruma sağlar.

EMON (El-mek İzleyicisi)- MAPI ara yüzüne sahip yazılımlar (Microsoft Outlook/ Microsoft Exchange gibi) aracılığı ile gelen ve giden el-mekleri olası virüs saldırılarına karşı tarar ve koruma sağlar.

IMON (Internet İzleyicisi)- POP3 ve HTTP gibi yaygın iletişim kurallarının önünü keser ve bu sayede virüsler diske ulaşamadan önce tespit edilip müdahale edilir.

NOD32'nin büyük çoğunluğu Assembly kodlama dili ile yazılmıştır. Bunun bir sonucu olarak NOD32'nin sistem kaynakları tüketimi düşüktür ve yüksek tarama hızına sahiptir. Bu demektir ki NOD32 tarama esnasında bile saniyede 23 MB bellek tüketimi ile makul bir P4 bilgisayar üzerinde rahatlıkla çalışabilir.[4] Ayrıca ortalama olarak tüm eş zamanlı koruma izleyiciler aktif iken bilemi 20 MB tan daha az bellek tüketmektedir.[5] Genelde Nod32'nin kullandığı fiziksel RAM miktarı bunun üçte biri kadardır.[6]

Bir ağ ortamında NOD32 kullanıcıları, ağ üzerindeki ana sunucudan güncelleme yaparak bant genişliği kullanımını azaltılabilirler. Çünkü her kullanıcının ayrı ayrı güncelleme yaptıkları durumun aksine, ana sunucu sadece imzaları bir kez indirir ve başvuran kullanıcılara dağıtılmak üzere kendinde saklar.

NOD32'nin tarama motoru; ESET şirketinin THREATSENSE adını verdiği sezgisel saptama (Heuristic Detection) özelliğine sahiptir. Bu sezgisel tanımlama sayesinde yeni yayılan virüslere karşı daha etkili bir koruma sağlanabilmektedir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "ICSA LABS". 22 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2007. 
  2. ^ "VIRUSBTN". 21 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2007. 
  3. ^ CNET[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Wilders Security". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2007. 
  5. ^ "Eset". 7 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2007. 
  6. ^ "Wilders Memeory Utisilation". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2007. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]