Dynamips

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dynamips
Geliştirici(ler)Christophe Fillot
Güncel sürüm0.2.15
İşletim sistemiLinux, Mac OS X, Windows
Platformx86, x64
Erişilebilirlikİngilizce
TürEmülatör
LisansGNU GPL v2
Resmî sitesiipflow.utc.fr/index.php/Cisco 7200 Simulator
Kod deposugithub.com/GNS3/dynamips

Dynamips, Cisco Routerları taklit etmek için yazılmış bir emülatör bilgisayar programıdır. Ağustos 2005'te üzerinde çalışmaya başlayan Christophe Fillot tarafından geliştirilmiştir. Dynamips FreeBSD, Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışır. Gerçek bir Cisco IOS yazılım görüntüsünü (imajını) doğrudan emülatöre önyükleyerek Cisco serisi yönlendirme platformlarının donanımını taklit edebilirsiniz. Dynamips, Cisco 1700, 2600, 2691, 3600, 3725, 3745 ve 7200 platformlarını taklit edebilir.[1]

Dynamips'in orijinal gelişimi Ekim 2007'de yayınlanan 0.2.8-RC2 sürümünden bu yana durmuş olsa da, geliştirme GNS3 projesi ve gönüllülerinin çabalarıyla devam etmektedir; Dynamips şu anda Windows, Linux ve OS X üzerinde 0.2.14-dev sürümüne ve Solaris üzerinde 0.2.8-RC2 sürümüne kadar çıkmıştır. Bunun için yazılmış birkaç eklenti vardır, bunlardan en popüler olanı Dynagen'dir; Dynamips emülatör ağlarını sağlamak için bir INI yapılandırma dosyasının kullanılmasına izin veren bir ön uç eklentisidir. Bir diğer popüler eklenti ise Dynamips ve Dynagen için bir grafiksel ön yüz olan GNS3'tür. Kaynak kodu GNU GPL altında lisanslanmıştır.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştiricisine göre, bu tür bir emülatör yararlıdır:[2]

  • Gerçek dünyada kullanılan yazılımları içeren bir eğitim platformu olarak insanların Cisco cihazlarına daha aşina olmalarını sağlayacaktır.
  • Cisco IOS'un özelliklerini test etmek ve denemek için kullanılabilir.
  • Daha sonra fiziksel yönlendiricilere dağıtılacak konfigürasyonları hızlı bir şekilde kontrol etmek için kullanılabilir.

Kaynak kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dynamips, MIPS işlemci emülasyonunu gerçekleştirmek için makul miktarda RAM ve CPU kullanır. Gerçek bir 7200 yönlendiricide 256 MB RAM gerektiren bir IOS görüntüsü çalıştırmak istiyorsanız ve sanal yönlendirici örneğinize 256 MB RAM ayırırsanız, 256 MB çalışma seti belleği tahsis edecektir. Dynamips ayrıca JIT çevirilerini önbelleğe almak için Unix sistemlerinde (varsayılan olarak) 64 MB RAM/örnek (Windows sistemlerinde 16 MB) ayırır. Bu, toplam çalışma kümesi boyutu olacaktır; varsayılan olarak sisteminizin kullanılan gerçek RAM miktarı genellikle önemli ölçüde daha az olacaktır. Bunun nedeni Dynamips'in varsayılan olarak yönlendiricilerin sanal belleği için bellek eşlemeli dosyalar kullanmasıdır. Çalışma dizininde, sanal yönlendiricilerin RAM boyutuna eşit geçici "ram" dosyaları göreceksiniz. İşletim sisteminiz doğal olarak mmap dosyalarının kullanılmakta olan bölümlerini RAM'de önbelleğe alacaktır.[3]

Bilgisayarınızda bol miktarda RAM varsa ve ne yapacağınızı biliyorsanız, bu örnekler için mmap'i devre dışı bırakmak için laboratuvarlarınızın aygıt varsayılanı veya yönlendirici bölümlerinde "mmap = false" ayarını yapın.

Dynamips ayrıca bir yönlendiricinin CPU'sunu talimat talimat taklit ettiği için çok fazla CPU kullanır. başlangıçta sanal yönlendiricinin CPU'sunun ne zaman boşta olduğunu bilmesinin bir yolu yoktur, bu nedenle IOS'un boşta rutinlerini oluşturan tüm talimatları tıpkı "gerçek" işi gerçekleştiren talimatları yürüttüğü gibi itaatkar bir şekilde yürütür. Ancak belirli bir IOS görüntüsü için "Idle-PC" sürecini bir kez çalıştırdığınızda, CPU kullanımı büyük ölçüde azalır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dynamips (Cisco Router Emulator)". GitHub. 14 Ekim 2021. 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  2. ^ "Dynamips / Dynagen Tutorial". 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 
  3. ^ "dynamips and dynagen". nsrc.org. 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]