Dust Bowl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dust bowl sayfasından yönlendirildi)
Toz fırtınasında yürümeye çalışan bir çiftçi ve oğulları. Cimarron County, Oklahoma, ABD. (Fotoğraf:Arthur Rothstein,1936)

Dust Bowl veya Dirty Thirties, 1930'dan 1936'ya ve bazı bölgelerde 1940'a kadar şiddetli toz fırtınalarının, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın bozkır ve çayır topraklarına önemli derecede ekolojik ve tarımsal zarar verdiği bir dönemdir. Bu fenomen, aşırı kuraklıkla birlikte ürün rotasyonu, nadas alanları ve koruyucu bitki gibi erozyonu önleyici tarımsal yöntemlerin uzun yıllar kullanılmamasından kaynaklanmıştır.

Milyonlarca dönümlük tarım arazisinin işe yaramaz hale geldiği bu dönemde, yüzbinlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Büyük bir kısmı Oklahomalı olduğu için "Okies" olarak adlandırılan bu ailelerin çoğu Kaliforniya ve diğer eyaletlere göç ettiler. Arazi sahibi olmadıkları için, yol üzerinde karşılarına çıkan çiftliklerde çok düşük ücret karşılığında meyve ve diğer ürünleri toplayıp, açlık sınırında yaşam sürdürdüler.

Bu dönem, yazar John Steinbeck'in Pulitzer Ödülü kazanan Gazap Üzümleri ve Fareler ve İnsanlar adlı eserlerine konu oldu.

Kuzey Amerika'da görülen Toz Çanağı koşulları, herhangi bir çöle bitişik olmamasına rağmen gelişmiştir. O yıllarda Çölleşme terimi henüz kullanılmaya başlanmamış olsa da, çölleşme olayına açık ve belirgin bir örnek oluşturur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TÜMERTEKİN, Prof. Dr. Erol; ÖZGÜÇ, Prof. Dr. Nazmiye. Beşeri Coğrafya (1997 bas.). Çantay Kitabevi. s. 468. ISBN 9757206156.