İçeriğe atla

Dodo Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dodo Boynuzunun Jaba Labadze tarafından çekilmiş bir fotoğrafı

Dodo Boynuzu (Gürcüce: დოდოს რქა) ayrıca bilinen adıyla Dodo Kilisesi, Davit Gareca manastır kompleksinde bulunan tarihi ve mimari bir anıttır. Kilise, Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Gareca Dağı'nın yarı çöl yamaçlarında konumlanmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilise, 6. yüzyılın ilk yarısında David Gareja'nın öğrencilerinden biri olan Dodo tarafından kurulmuştur.[1] Tarihi, manastırın genel tarihi ile doğrudan bağlantılıdır. On üçüncü ve on sekizinci yüzyıllar arasında kilise, Moğol hanedanları, Teymurilar, Selçuklular ve Safeviler tarafından saldırılara maruz kalarak tekrar tekrar yağmalanmış ve terk edilmiştir.[2]

Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilise, çeşitli dönemlerden (6 ve 18. yüzyıllar arası) kalma mağaralardan oluşmuş bir komplekstir. Ana salon, 11-13. yüzyıllardan kalmadır. Kutsal alan olarak kullanılan küçük kilisenin en önemli ve en eski kısmı kayanın köşesindedir.[2]

Kilisenin ana salonu, tarihi ve kültürel öneme sahip fresklerle dekore edilmiştir. Merkez sunaktaki fresk, sol elinde Gürcü alfabesi ile yazılmış kapalı bir kitap tutan İsa'nın kutsamalarını göstermektedir. Ayrıca Mikail ve Cebrail gibi büyük meleklerin yanı sıra, keruvların da freskleri sergilenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "დოდოსრქა - საგარეჯოს რაიონი • about.ge". www.about.ge. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  2. ^ a b "დოდო გარეჯელის ტაძრის სასწაულები". ეკოფაქტი (Gürcüce). 14 Haziran 2012. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chubinashvili N., Peshcher Monastery, David Gareji, T., 1948.