İçeriğe atla

Doğrudan gözetimli tedavi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğrudan gözetimli tedavi, Tüberküloz hastalarının tedavi sürecinde, her bir ilaç dozunu gözetlemek ve kaydedilmesini sağlamak adına, görevli ya da sorumlu bir kişi nezaretinde ilaçların içilmesidir. Bu yöntem sayesinde, tüm tedavi süresince hastanın ilaçlarını düzenli ve doğru şekilde yönetiminin garanti altına alınması amaçlanır. Her hasta için özel olarak hazırlanan tedavi planı, yaşam koşulları, çalışma durumu, sosyal çevre gibi etkenleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirilir. Ortaklaşa planlanan ilaç içme yeri ve saatiyle tüm sürecin daha düzenli yürütülmesi sağlanır.[1]

Hastane ortamlarında direkt gözetimli tedavi (DGT) uygulaması zorunlu olup, TB ilaçları gözetmeni hastanın tüm ilaçlarını içerken başında bulunarak yönetimin doğruluğunu teyit eder. İlacın tüketimi sonrasında DGT formu hem hasta hem de gözetmen tarafından imzalanır. Klinsite sorumlusu hekim ise direkt gözetimli tedavi sürecinin kalitesini sağlamak için gerekli ipuçları verir ve sürekli denetler.

Verem savaşı dispanseri adı verilen DGT uygulaması dahilinde; ayaktan tedavi sırasındaki süreçlerin koordinasyonunu üstlenir ve hastaya eşlik eder. Direkt gözetimli tedavi uygulamalarının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için, gözetmenlerin hangi ilaçların nerede ve ne zaman verileceği konusunda bilgilendirilmesi bu sürecin görevlileri tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca, DGT paketinin gözetmenlere ulaştırılması sağlanır.

Video gözetimli direkt gözetimli tedavi (VGT) yöntemiyle, hastalar interneti olan ev ya da işyerinde hatta akıllı telefonlar üzerinden ilaçların içimi sırasında sağlık çalışanlarıyla görüntülü olarak iletişim kurar ya da kaydetilen bir video ile durumu bildirir. Bu yöntem, hem ilaç takibi konusunda daha güvenli bir yol sunar hem de hastaların gerekli tedbirleri alarak rahatladığı bir ortamda olduğundan emin olunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tüberküloz Tanı ve Tedavi Rehberi, 2. Baskı (PDF). ISBN 978-975-590-717-8. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024.