Doğan Yarıcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğan Yarıcı, Türk yazar. 1 Haziran 1967'de Beykoz'da doğdu. Selime Vardar ve Hasan Yarıcı'nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini 1984'te İstanbul'da tamamladı.

Yazarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk öyküsü (Bir uzun yol sürücüsünün bilinç akışını anlattığı: Ama) 1986 yılında Ankara merkezli Özgürlük (dergi) dergisinde yayımlandı.

İlk öykü kitabı Evlâ, Oğlak Yayınları İlk yapıtları Serisi'nden 1993 yılında çıktı. İkinci öykü kitabı Kemik, Oğlak Yayınları Edebiyat Dizisi'nden 1994 yılında çıktı. 1994 Yaşar Nabi Nayır Ödülü birinciliğini aldığı Kemik Dosyası bu kitabın üç öyküsünü oluşturur.

Daha sonra Aşk ve Sair adlı bir şiir kitabı, Mehmet Koyunoğlu tarafından resimlenmiş özel bir baskıyla Şiir Atı Yayıncılık tarafından 1995 yılında basıldı. Kitap, eleştirmen Memet Fuat tarafından Cumhuriyet (gazete) gazetesindeki köşesinde olumlu eleştiriler aldı. Kitaptaki Nankör Coğrafya şiiri İngilizceye çevrildi.

Doğan Yarıcı, Mehmet Koyunoğlu'nun zamansız vefatından sonra uzun bir süre herhangi bir kitap yayımlamadı. Bu arada öykü, şiir ve denemeleri Gösteri, Nar, Varlık, Çalıntı, Adam Öykü, Sanat Dünyamız, Sanat Olayı, Kitap-lık dergileri ve Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. 10 yıldan fazla emek verdiği Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü internette (az bir bölümüyle) yayımlandı; ancak bu çalışmayı da kitaplaştırmadı.

NanKör Coğrafya adlı uzun şiiri Nar Selection '96'da İngilizce olarak basıldı.

Gece Kelebekleri öykü kitabı, Yapı Kredi Yayınları'nın "Yeni Yazı" dizisinden 2004 yılında çıkmasıyla uzun süren sessizliğini bozan yazar, bu kitapta yer alan kısa öyküleriyle ilgi çekti.

Mart 2007'de Kıyıda adlı romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Edebiyat çevrelerinde beğeni topladı. Kıyıda, Türk Edebiyatının okunması gereken 140 romanı içinde yer alır.

Her Aşk Gibi Yarım romanı, 2014 Ankara Üniversitesi Roman Ödülü'nü kazanmıştır.

"Dile, akan bilince, bireyin içsel bilinmezliğine" uzanan öykülerinde imgelemin öne çıktığı görüldü. Kısa, kesik kesik, sayıklar gibi ya da kekeler gibi kurduğu cümlelerle ayrıntıya inen, sağlam bir dille geliştirdiği yoğun ve özenli öykü dünyasında "yalnızlık, ölüm, ayrıksılık, cinsellik, sapkınlık, ille de ayrıntılar ve eşya" önemli yer tutar.

Tiyatro, film ve televizyon oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazar, tiyatroya da yakın ilgi duymuştur. 1985-1988 yılları arasında Hodri Meydan Levent Kırca Tiyatrosu'nda ve Masal Gerçek Tiyatrosu'nda (1988-1990) oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalışmıştır. 1990 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Balina ile Mandalina" adlı şiirini oyunlaştırmış ve yönetmiştir. Gogol'un meşhur Burun adlı öyküsünü senaryolaştırmıştır. Yazarın senaryolaştırdığı Burun, yönetmen Metin Günay tarafından 28 dakikalık bir film olarak çekilmiş ve aynı yıl Marmara Üniversitesi Kısa Metrajlı Film Yarışması'nda en iyi film seçilmiştir. Burun öyküsünün dünyada ilk ve tek çekilen filmidir.

Doğan Yarıcı, 1985-1990 yılları arasında TRT'de gösterilen kültür ve eğlence programlarında yazar ve oyuncu olarak görev almıştır. 1987 yılından beri reklam sektöründe yazarlık ve yaratıcı yönetmenlik yapmaktadır. Reklamcılık konusunda yazılar yazmakta, eğitmenlik yapmaktadır. 1992-2007 yılları arasında kurucu ortağı olduğu 3.Kuşak reklam ajansında yaratıcı yönetmen olarak çalışmıştır. Kendi Yayını adıyla kurduğu yayınevinden kendi kitapları hariç, Türk yazarlarının kitaplarını basmıştır. 1 Haziran 2007 tarihinde Kendi Ajansı adı altında reklam ajansı kurmuştur.

Yapıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Evlâ, Oğlak 1993 (Öykü)
  • Kemik, Oğlak 1994 (Öykü)
  • Aşk ve Sair, Şiir Atı 1995 (Şiir)
  • Türkçe Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü, kendiyayini.net (Derleme)
  • Gece Kelebekleri, YKY 2004 (Öykü).
  • Kıyıda, YKY 2007 (Roman).
  • O Boşluk, YKY 2012 (Roman).
  • Her Aşk Gibi Yarım, YKY 2013 (Roman).
  • İs Odası, 2014 (Öykü)
  • Kav, -Evlâ, Kemik ve Gece Kelebekleri kitapları bir arada- (Öykü)