Dmitri Jeltov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dmitri Jeltov
Kendi dilinde adıErzyancaДмитрий Степанович Желтов
Doğum1890
Napolnoye, Pores, Çuvaşistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, RSFSC
Ölüm1961
Bişkek, Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, SSCB

Dmitri Jeltov[1] (tam adı: Dmitri Stepanoviç Jeltov, ErzyancaДмитрий Степанович Желтов, RusçaДмитрий Степанович Желтов; 1890, Napolnoe, Pores, Çuvaşistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti – 1961, Bişkek), parti işçisi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dmitri Stepanoviç Jeltov 1890 yılında Napolnoe Alatir (günümüzde Pores bölgesi) köyünde doğdu. 1910'da Pores Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Mezun olduktan sonra köy okulunda çalışmaya başladı. İç savaşa katıldı. 1914'te orduya alındı. 1918'de Komünist Partinin Alatır ilçe komitesinde görev yaptı. 1921'den 1924'e kadar Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin Mordovya sekreteri olarak çalıştı. Girişimleri ile Yaktere Teshte (Kızıl Yıldız) ve Od Vele (Yeni Köy) gazeteleri yayınlandı. Çalışmaları neticesinde, Samara Guberniyası'ndaki Saratov bölgesindeki Petrovsk şehrinde bulunan Alatır şehrinde (daha sonra Alatır Pedagojik Doğa Bilimleri Koleji oldu) Erzyan dilinde eğitim okulları açıldı. Daha sonra Türkmen heyeti üyesi, Merkez Tarım Bankaları Müfettişi, Buryat-Moğol Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Tarım Komiserliği başkanı olarak çalıştı. 1937'de tutuklandı ve sürgün edildi. 1956'da beraat etti. 1961'de SSCB, Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde, Bişkek'te öldü.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Дёмин, Василий Иванович. Эрзянь журналистиканть эрямопингезэ : монография : кавто пельксстз Василий Дёмин. - Саранск : Лит. фонд России, 2013. - Васенце пельксхь ' - 404 с. - Мордов.- эрзя яз.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020.