Dislipidemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dislipidemi, kandaki anormal miktardaki lipitlerdir (örn. trigliseritler, kolesterol ve/veya yağ fosfolipitleri).[1] Dislipidemi, aterosklerotik kardiyovasküler hastalığın (ASCVD) gelişimi için bir risk faktörüdür.[1] ASCVD, koroner arter hastalığını, serebrovasküler hastalığı ve periferik arter hastalığını içerir.[1] Her ne kadar dislipidemi ASCVD için bir risk faktörü olsa da anormal düzeyler lipid düşürücü ajanlara başlanması gerektiği anlamına gelmez.[2] Kardiyovasküler risk değerlendirmesinde dislipideminin yanı sıra komorbid durumlar ve yaşam tarzı gibi diğer faktörler de dikkate alınır.[3] Gelişmiş ülkelerde çoğu dislipidemi hiperlipidemidir ; yani kandaki lipitlerin yükselmesidir. Bu genellikle diyet ve yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. İnsülin direncinin uzun süreli yükselmesi de dislipidemiye yol açabilir.[1] Benzer şekilde, artan O-GlcNAc transferaz (OGT) seviyeleri de dislipidemiye neden olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Dixon, Dave L; Riche, Daniel M (21 Nisan 2021). "Dyslipidemia". Pharmacotherapy:A Pathophysiological Approach, 11e. Book authored by Joseph T. DiPiro, Gary C. Yee, L. Michael Posey, Stuart T. Haines, Thomas D. Nolin, Vicki Ellingrod. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Rosenson, Robert S; Eckel, Robert H (9 Nisan 2021). "Hypertriglyceridemia". UpToDate. 19 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  3. ^ Wilson, Peter WF (29 Mart 2020). "Cardiovascular disease risk assessment for primary prevention in adults: Our approach". UpToDate. 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021.