Discovery programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Discovery Programı web sitesinin başlığı (Ocak 2016)[1]
Lucy ve Psyche görevlerinin tasvirleri

Discovery Programı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Planetary Missions Program Office (Gezegen Görevleri Program Ofisi) aracılığıyla finanse edilen bir dizi Güneş Sistemi araştırma görevidir. Her görevin maliyeti, NASA'nın New Frontiers veya Flagship Programlarından daha düşük bir seviyede sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak, Discovery görevleri genel bir amaca hizmet etmekten çok, belirli bir bilimsel hedefe odaklanır.

Discovery Programı, o zamanlar NASA yöneticisi olan Daniel Goldin'in "daha hızlı, daha iyi, daha ucuz"[2] gezegen bilimi görevlerini uygulama politikasını hayata geçirmek için 1990 yılında kuruldu. Mevcut NASA programlarında belirli görev hedefleri ve amaçlar önceden belirlenir ve ardından bu görevleri yapmak ve işletmek için teklif verecekler aranırdı. Buna karşılık Discovery görevleri, herhangi bir bilim konusuyla ilgili teklif talebi çağrısıyla taleplerin alınması ve hakem değerlendirmesi yoluyla belirlenir. Seçilen görevler, bir bilim insanı olan baş araştırmacı tarafından yönetilir ve sanayiden, üniversitelerden veya devlet laboratuvarlarından katkılar içerebilir.

Discovery Programı ayrıca Fırsat Görevlerini de içerir ve bu görevlerde ABD'nin diğer uzay ajansları tarafından işletilen uzay aracı iştirakleri, örneğin tek bir bilimsel araca katkı sağlanarak finanse edilir. Ayrıca, mevcut bir NASA uzay aracının yeni bir görev için tekrar değerlendirilmesi amacıyla da kullanılabilir.

Haziran 2021 itibarıyla en son seçilen Discovery görevleri, programdaki on beşinci ve on altıncı görevler olan VERITAS ve DAVINCI idi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Discovery Program Official Website (January 2016)". Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA). 15 Ocak 2016. 15 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  2. ^ "Daniel S. Goldin". NASA. 8 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2020. 
  3. ^ "Updated: NASA taps missions to tiny metal world and Jupiter Trojans". Science. AAAS. 4 Ocak 2017. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]