Dinutuksimab

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dinutuksimab (Ch14.18, Unituxin ticari adı) ve dinutuksimab beta (Qarziba ticari adı), yüksek riskli nöroblastomlu çocuklar için ikinci basamak tedavi olarak kullanılan monoklonal antikorlardır. Her bir antikor, hem fare hem de insan bileşenlerinden yapılır ve merkezi sinir sistemi ve periferik sinirler dahil olmak üzere, nöroblastoma hücreleri ve nöroektodermal kaynaklı normal hücreler üzerinde ifade edilen glikolipid GD2'yi hedefler. Dinutuksimab'ın fare hücreleri kullanılarak üretilmesi ve dinutuksimab beta'nın hamster hücreleri kullanılarak üretilmesi bakımından farklılık gösterirler. Dozlama rejimi farklıdır ve dinutuksimab granülosit-makrofaj koloni stimüle edici faktör (GM-CSF), interlökin-2 (IL-2) ve 13-cis-retinoik asit (RA) ile kombinasyon halinde verilirken dinutuksimab beta tek başına verilebilir.

Her ikisi de, morfin ile kontrol altına alınması gereken şiddetli ağrı ve antihistaminikler ve antiinflamatuar ilaçlar ile kontrol edilmesi gereken yüksek infüzyon reaksiyonu riski dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olur. Her ikisi de nöronlara bağlanarak ve vücudun bağışıklık sisteminin onları yok etmesine neden olarak çalışır.

Antikora orijinal olarak Ch14.18 adı verildi ve California San Diego Üniversitesi'nde Alice Yu liderliğindeki bir grup tarafından keşfedildi; bu antikor ve birkaç başka antikor, Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından finanse edilen klinik deneylere dahil edildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Dinutuximab". Drug Information Portal. U.S. National Library of Medicine. 27 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  • "Dinutuximab beta". Drug Information Portal. U.S. National Library of Medicine. 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023.