Diner

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Summit, New Jersey'teki Summit Diner, 1938'de O'Mahony Company tarafından yaptırılan prototip bir Kuzeydoğu ABD vagon tarzı restoran.
Rosebud, restore edilmiş 1941 Worcester Öğle Yemeği Arabası # 773, Somerville, Massachusetts'de

Diner, ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu ve Ortabatı eyaletleri ile Kanada, Batı Avrupa ve Lübnan'ın bazı bölgelerinde bulunan küçük bir restoran türüdür. Lokantalar, çoğunlukla Amerikan mutfağı, rahat bir atmosfer ve karakteristik olarak, bir waitstaff tarafından sunulan kabinlerin ve doğrudan servisli uzun oturma tezgahının bir kombinasyonu, en ufak bir aşçı tarafından sunulmaktadır. Tüm akşam yemekleri 24 saat boyunca açık kalan bazı otoyollar ve önemli vardiyalı çalışma alanlarındaki saatler boyunca uzadı.[1]

Bugün bile birçok lokanta arketipik bir dış formu paylaşıyor. En eskilerinden bazıları, geliştirilmiş yapılarını ve iç donanımlarını koruyarak dönüştürülmüş vagonlardı. 1920'lerden 1940'lara kadar, o zamanlar genellikle "öğle yemeği arabaları" olarak bilinen lokantalar, genellikle modern mobil evler gibi fabrikalarda prefabrike olarak üretildi ve yalnızca bağlantıya ihtiyaç duyan hizmetleri sağlayan tesislere teslim edildi. Sonuç olarak, birçok erken lokanta bir vagon veya kamyona sığması için tipik olarak küçük ve dardı. Bu küçük ayak izi aynı zamanda daha büyük bir işletmeyi destekleyemeyen küçük ve nispeten ucuz olan lotlara yerleştirilmesine izin verdi. Lokantalar, tarihsel olarak işletme sahibi tarafından işletilen küçük işletmelerdi ve zaman içinde değişen restoran zincirleri vardı.[2]

Lokantalar tipik olarak hamburger, patates kızartması, kulüp sandviçi gibi Amerikan mutfağının zımbalarını ve köfte gibi sade, çabuk pişmiş ve ucuz yiyecekleri sunar. Yiyeceklerin çoğu ızgaradadır, çünkü erken akşam yemekleri gazla çalışan bir tavana dayanıyordu. Kahve bir akşam yemeği elyafıdır. Lokantalar genellikle elle karıştırılmış milkshake ve tipik olarak cam bir kasada sergilenen turtalar gibi tatlılar sunar. Konforlu yemek mutfağı, geleneksel akşam yemeği ücretinden ağır bir şekilde faydalanır ve köklerinden kaynaklanır.

Klasik Amerikan yemek yiyenleri, akşam yemek mimarisine özgü bir özellik olan dış paslanmaz çelik kaplama katmanına sahiptir. Bazı durumlarda, diner'ler bazı restore edilmiş sürücülerde ve eski sinemalar salonularda da bulunan nostaljik, retro tarzı özellikleri paylaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2019.