Dilek Gürsoy

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dilek Gürsoy (6 Aralık 1976, Neuss) Türk asıllı Alman kalp cerrahı. Gürsoy, Avrupa'da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah oldu. Almanya’nın Anaokulunda Alman dilini öğrenen Dilek Gürsoy, Martin-Luther-Grundschule'de ilkokulu okuduktan sonra liseyi Neuss'taki Quirinus-Gymnasium'da tamamladı. Düsseldorf Üniversitesi’ni bitirdikten sonra, aynı üniversitede asistan hekim, uzman ve asistan tıbbi direktör olarak çalıştı. 2017'de Bremen'de çalışan Gürsoy, Mart 2019'dan beri Siegburg'daki Helios-kliniğinde kalp cerrahisi bölümünde danışman cerrah ve LVAD programının direktörü olarak görev almaktadır. Yapay kalp cerrahisi konusunda Avrupa'da ilk ve tek kadın doktor olan Dr. Gürsoy’un Almanya dışında Hindistan ve Türkiye'de de önemli kalp ameliyatlarında yer aldığı biliniyor. 2019'da Almanya’nın en saygın ödüllerinden Victress Ödülü'ne ve Alman Tıp Ödülü'ne (German Medical Award) layık görülen Gürsoy, yılın doktoru da seçilmişti. Gürsoy, şu anda Düsseldorf kentindeki Clinic Bel Etage'in başhekimliğini yapıyor. Dilek Gürsoy 2022’de BBC’nin oluşturduğu “Dünyanın en ilham verici kadınları” listesinde yer aldı.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dilek Gürsoy, 1969 yılında Ordu'nun [Aybastı] ilçesinden Almanya'da misafir işçi olarak çalışmak üzere göç eden Zeynep ve İhsan Ali Gürsoy'un tek kızı olarak Batı Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Neuss şehrinde doğdu. İki erkek kardeşinden biri bebekken öldü. Dilek on yaşında iken babası ani kalp durması nedeniyle öldü. Dilek, Türkiye'de çocukluğunda okula gitmesine izin verilmediği için okuma yazmayı kendi kendine öğrenen annesi tarafından büyütüldü. Zeynep Gürsoy, çocuklarının tasasız bir yaşam sürmesi için otomotiv montaj fabrikasında çift vardiya çalıştı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Düsseldorf Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede asistan hekim, uzman ve asistan tıbbi direktör olarak çalışmıştır. 2010 yılından itibaren yapay kalple ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bunu, organ bağışı oranının düşük olamsı nedeniyle organ nakline alernatif arayışıyla ve özellikle kadın anatomisine odaklanarak yapmıştır. 2017'de Bremen'de çalışmıştır. 2019'dan itibaren Sieburg'daki Helios kliniğinde kalp cerrahisi bölümünde danışman cerrah ve LVAD programının direktörü olarak çalışıyor. 2019'da Almanya'nın en saygın ödüllerinden Victress Ödülü'ne ve Alman Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür ve yılın doktoru seçilmiştir. 2021 yılında hayat hikâyesini anlattığı 'Buradayım Çünkü İyiyim' adlı kitabını yayımlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1][2]

https://www.bbc.com/turkce/articles/cv2nr8jg4m5o 21 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. https://www.posta.com.tr/gundem/dilek-gursoy-kimdir-kac-yasinda-ve-aslen-nereli-forbesa-kapak-olan-dr-dilek-gursoy-ne-is-yapiyor-uzmanlik-alani-ne-2570262 6 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

  1. ^ "Dr. Dilek Gürsoy kimdir? Mesleği nedir, ne iş yapar, kitapları ve nerelidir? İşte, ayrıntılı kariyer ve biyografisi..." www.nkariyer.com. 24 Ekim 2022. 24 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2023. 
  2. ^ "Dilek Gürsoy: BBC'nin en etkili 100 kadın listesine giren Avrupa'da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah". BBC News Türkçe. 7 Aralık 2022. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2023.