Dick Liddil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dick Liddil
DoğumJames Andrew "Dick" Liddil
15 Eylül 1852(1852-09-15)
Jackson County, Missouri, ABD
Ölüm13 Temmuz 1901
Latonia, Kentucky, ABD
Meslekhırsızlık

James Andrew "Dick" Liddil (15 Eylül 1852 - 13 Temmuz 1901); James-Younger Çetesi üyelerindendi. Liddil mezar taşında yazan soyismidir. Soyadı sıklıkla Little, Liddel, Liddell, Liddle olarak karıştırılırdı.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Dick Liddil, James Milton Liddil ve Elizabeth Forsby'nin oğlu olarak Jackson County, Missouri dolaylarında 1852 yılında doğdu. 1870 ortalarında, Vernon County, Missouri eyaletinde at hırsızlığından tutuklandı.

James Çetesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Missouri valisi tarafından affedildikten sonra 1879 yılında Jesse James ile tanıştı. Jesse James'in çetesine katıldı ve Frank James tarafından yetenekli bir genç olarak tanımlandı. Ekim 1879'da Kansas City'nin 15 mil doğusunda yer alan Glendale depo soygununa katıldı. Telgraf operatörü esir alındı ve posta treni durduruldu. Trenin kasasındaki para çalındı. Liddil, bu soygundan yaklaşık olarak 1000 doların üstünde para kazandı. Soygundan sonra Mattie Collins ile nişanlandı. Collins 1878'de patronunu öldürmek suçundan yargılanmış ancak ruhsal hastalıkları nedeniyle serbest bırakılmıştı.

Eylül 1880'de Mercer County, Kentucky eyaletinde John Dovey Kömür Madeni soygununa gözcü olarak katıldı. Ayrıca Jesse James ile Ekim 1880'de at yarışlarına katıldı ve Jesse James'in yakın arkadaşlarından oldu. 1881 yılında Alabama, Muscle Shoals kanalı projesinde işçilere dağıtılacak paranın çalınmasında etkin bir rol oynadı. Temmuz 1881'de de Winston, Missouri soygununda yer aldı.

Kasım 1881'de Liddil ve Jesse James'in kuzeni Wood Hite, Adairville, Kentucky eyaletinde silahlı çatışmaya girdi. Aynı yıl Liddil ve Bob Ford, Wood Hite'i öldürdü. Liddil, çatışmada yaralandı. Jesse James'in intikam almasından korkarak saklandı. Ocak 1882'de Liddil ve Robert Ford (Bob Ford'un vaftiz adı) şerif James Timberlake'e Bob Ford'un ablası Martha Bolton'un evinde Clay County, Missouri'de teslim oldular. Liddil, Jesse James'in kendisini öldürmesinden korkarak teslim olmuştu. Çete hakkında bildiklerini anlattı ve yakalanışıyla itirafı Mart 1882'ye kadar saklı tutuldu.

Jesse James, Nisan 1882'de Bob Ford tarafından vurulduktan sonra Muscle Shoals davasının sürdüğü Alabama'ya götürüldü. O suçlu bulundu ama Frank James aleyhinde konuşması karşılığında affedildi. Liddil'in itifaflarına rağmen Frank James aklandı. Jüri, Liddil'e güvenmemişti.

Çeteden sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Liddil, bir süre Bob Ford ile Las Vegas, New Mexico'da kaldı. Daha sonra Las Vegas Plaza Hotel'de bilardo salonu işletti. 1890 dolaylarında Missouri'ye döndü ve at yarışlarına odaklandı. 1891'de Wood Hite cinayeti şüphelisi olarak tutuklandı. Bu haber, The New York Times gazetesinde de yayımlandı. Bir süre at antrenörü olarak çalıştı(1896-1901). Bu alanda iyi bir şöhret yaptı.

13 Temmuz 1901'de Latonia, Kentucky'de bir at yarışındayken kalp krizi nedeniyle öldü.

Popüler kültüre etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]