Dianthus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dianthus
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Caryophyllaceae
Cins: Dianthus

Dianthus, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Yaklaşık 300 kadar türü olan bir bitki cinsidir. Bitkiler, çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişir.

Dianthus bitkileri, otsu ya da çalı şeklinde olabilirler ve yapraklar genellikle iğne şeklindedir. Çiçekler, tekli ya da küçük demetler halinde bulunur ve beş taç yapraklıdır. Çiçeklerin rengi genellikle pembe, kırmızı, beyaz ya da mor tonlarındadır.[2]

Dianthus bitkileri, iyi drene edilmiş topraklarda yetişir ve güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih ederler. Toprak pH'sının 6 ila 7 arasında olması idealdir.[3]

Dianthus bitkilerinin tarihi, antik Roma dönemine kadar uzanmaktadır ve çiçekleri birçok kültürde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Dianthus bitkilerinin özellikle flavonoidler, fenolik asitler ve terpenoidler gibi biyoaktif bileşenler içerdiği bilinmektedir. Bu bileşenler, bitkilerin tıbbi kullanım potansiyelini belirleyen faktörler arasındadır. Örneğin, bazı Dianthus türleri, antibakteriyel, antioksidan ve antitümör aktiviteleri nedeniyle tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.[4]

Dianthus türleri, genellikle bahçe süs bitkisi olarak kullanılır ve bazı türleri kesme çiçek olarak da yetiştirilir.

Dianthus cinsi, genetik olarak oldukça çeşitlidir ve birçok hibrit türü mevcuttur. Bilim insanları, Dianthus bitkilerinin genetik yapısını araştırarak, bitki ıslahı için potansiyel kullanım alanlarını belirlemeye çalışmaktadırlar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Dianthus (Carnation, Cheddar Pinks, Clove Pinks, Cottage Pinks, Eastern Star, Gillyflowers, Maiden Pinks, Pinks, Rainbow Pinks, Sweet William) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox". plants.ces.ncsu.edu. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  3. ^ "Cottage Pinks: Add Spice to Flower Borders". The Spruce (İngilizce). 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  4. ^ "Growing Dianthus Plants - The Ultimate Care Guide - Garden Design". GardenDesign.com. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023.