İçeriğe atla

Diablo III

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Diablo III
[[Dosya:|220px|orta|alt=]]
GeliştiriciBlizzard Entertainment Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıBlizzard Entertainment
TasarımcıJay Wilson
BesteciRussell Brower Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriDiablo
PlatformlarWindows
Mac OS X
Xbox360
Playstation 3
Çıkış15 Mayıs 2012
TürRol yapma oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Diablo III, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve yayımlanan aksiyon-rol yapma oyunu serisi Diablo'nun üçüncü oyunudur. 28 Haziran 2008'de BlizzCon oyun konferansında duyurulan oyun, 15 Mayıs 2012'de Microsoft Windows ve OS X için yayımlandı. 3 Eylül 2013'te PlayStation 3 ve Xbox 360 sürümleri, 19 Ağustos 2014'te PlayStation 4 ve Xbox One sürümleri yayımlandı.

Diablo III, ilk 24 saatte 3,5 milyon adet satarak dünyanın en hızlı satılan PC oyunu rekorunu kırdı, ayrıca 2012 yılı boyunca 12 milyon kopya satarak 2012'nin en çok satılan PC oyunu oldu. Reaper of Souls ile birlikte tüm platformlarda toplam 30 milyon kopya satıldı. Diablo III, oyun eleştirmenleri tarafından beğeniyle karşılanmasına rağmen oynanmak için sürekli internet bağlantısı gerektirmesi eleştirildi.

Serinin diğer oyunlarından farklı olarak bazı yeni haritalar eklendi. Bunlardan birisi olan Caldeium isimli şehir oyunun resmi sitesinde duyurulmuştur. Ayrıca Tristram (ilk oyunun geçtiği mekân) oyun için yeniden tasarlandı. Oyuna yeni düşmanlar ve boss'lar da eklendi. Ve en önemli olarak nitelendirilen açık arttırma usulü ile item satışını sağlayan market sistemi eklendi.

Diablo III: Reaper of Souls adlı genişleme paketi 25 Nisan 2014'te çıktı. Genişleme paketi ile yeni harita; Act V ile yeni karakter Crusader'in oyuna ekleneceği ve 60 level olan üst level sınırırın 70 levele çıkartılacağı bildirilmiştir. Genişleme paketindeki yeni kötü karakter kurgusu ise daha önce ortalıktan kaybolmuş olan eski bilgelik başmeleği Malthael'ın ölüm meleği olarak geri dönmesi üzerine kurulmuştur.

Dünya taşını yok eden Tyrael ortadan kaybolur. Diablo, Mephisto ve Baal olarak adlandırılan 3 büyük iblisin ruhtaşları yok edileli 20 yıl olmuştur. Artık her şey unutulmaya yüz tutmuş ve insanlar gündelik yaşamlarına gömülmüşken cennet ve cehennem arasında bir savaş başlar. İki taraf da birbirine son sürat saldırır.
Bu arada dünyada da garip şeyler olmaya başlamıştır. Sebepsiz ölümler ve açıklanamaz olaylar eskileri yaşamış ve görmüş olan birini şüpheye düşürür. Deckard Cain tüm bunları araştırmak için yeniden Tristram'a gelir. Başka bir iblisin dünyaya geldiğini düşünen Cain Tristram Katedralinin yıkıntıları arasında ipuçları arar. Bu sırada cennet ve cehennem arasındaki savaş iyice kızışır ve Diablo'nun savaşı ölümlüler dünyasına sıçrar. Gökyüzünden ateş ve dumanlar içinde bir meteor düşer ve insanları dehşete düşürür.
Sanctuary'nin birçok yerinden insanlar ve kahramanlar bu garip olayları araştırmak için Tristram'a gelirler. İşaretler açıktır. Diablo bir kez daha dünyaya gelmiştir.

Karakter sınıfları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Barbarian (Barbar)
  2. Monk (Keşiş)
  3. Witch Doctor (Cadı Doktor)
  4. Wizard (Büyücü)
  5. Demon Hunter (Şeytan Avcısı)
  6. Crusader (Haçlı)

Oyun "softcore" ve "hardcore" olarak iki modda oynanabilmektedir. Hardcore modunun, softcore modundan tek farkı, herhangi bir durumda karakter öldüğünde karakterin tamamen silinmesidir. Blizzard hiçbir şart altında asla ölü bir hardcore karakterini canlandırmaz. Sebebine bakılmaz. Hardcore modunun Softcore moduna gore ek hiçbir özelliği yoktur. Daha çok oyuncuların kendini sınaması için oluşturulmuş bir moddur. Acemi oyuncularin hardcore oynamasi tavsiye edilmez. Öldüğünüz anda karakteriniz bir daha oynanamamak üzere silinir.

Hardcore Karakteri öldüğü anda oyunun menüsüne dönmekten başka çareniz yoktur. Menüye döndüğünüzde dilerseniz bu ölmüş karakterinizi "archive hero" diyerek profilinizin ayri bir sekmesinde sergileyebilirsiniz. Dilerseniz tamamen silme şansiniz da var.

Eğer ölmüş hardcore karakterlerinizi profilinize arşivler ve sergilerseniz, ölü karakteriniz herkes tarafından görülebilir. Ölü karakterlerin görüldüğü ekranda, bu karakter ile oyuncunun oynama süresi, Karakterin ölene kadar ne kadar altın topladığı ve ne tarafından öldürüldüğü gibi bilgiler de sergilenir.

Açık artırma usulü item alış ve satışını sağlayan bir sistemdir. İlk olarak oyun içi para üsülü ile satış yapılmaktadır. Daha sonra gerçek para ile item satışının yapılacağı açıklanmıştır. Her sınıfa ayrı olarak kategorize edilmiştir. Hardcore modunda gerçek para ile item satışı yoktur.

Diablo III'ün yeni oyun yönetmeni Joshua Mosqueira 17 Eylül 2013 tarihinde yapmış olduğu duyuru ile Auction House ve Real Money Auction House sisteminin 18 Mart 2014 tarihinde kapatılacağı bildirilmiştir. Kapatma nedeni olarak oyuncuların oyun içerisinde diledikleri iteme Auction House sayesinde çabucak ulaşabilmeleri ve Diablo 2'den kalma eski eşya arama ruhunun kaybolmuş olması olarak gösterilmiştir.

  • Oyunu yapan Blizzard Entertainment şirketi Diablo 3 piyasaya çıkmadan önce Türkçe dil desteği için çalışma başlatmış, bunun için resmi sitesinde Türkçe çeviri yapmak için tercüman aradığını duyurmuş daha sonra oyunun Türkçe çevirisi iptal edilmiştir.[1]
  • Dünyanın kısa zamanda en çok satılan oyunu rekorunu yayınlandığı ilk günde 24 saat içinde 3.5 milyon adet satan Diablo 3 kırdı.
  • Tayvandaki 18 yaşında bir genç 40 saat boyunca Diablo 3 oynamış, hareketsiz kaldığı için ölmüştür.[2]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. 
  3. ^ "Diablo III for PC - GameRankings". GameRankings. 22 Mayıs 2012. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2014. 
  4. ^ "Diablo III for PC Reviews - Metacritic". Metacritic. 17 Mayıs 2012. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  5. ^ "Diablo III review". Edge. 18 Mayıs 2012. 3 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2012. 
  6. ^ Welsh, Oli (21 Mayıs 2012). "Diablo 3 Review". Eurogamer. 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2012. 
  7. ^ Francis, Tom (22 Mayıs 2012). "Diablo 3 review". PC Gamer. 25 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  8. ^ Cooper, Hollander (21 Mayıs 2012). "Diablo III review". GamesRadar. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  9. ^ Kelly, Kevin (21 Mayıs 2012). "Diablo 3 Review for PC". G4. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]