Dhalsim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
San Jose, Kaliforniya'daki FanimeCon 2010'da Street Fighter'dan Dhalsim'i canlandıran bir cosplayer.

Dhalsim, Capcom'un Street Fighter serisindeki kurgusal bir karakterdir.[1] İlk kez 1991'de Street Fighter II: The World Warrior'da göründü. Dhalsim, hem köylüleri hem de ailesi tarafından sevilen mistik bir Yoga uygulayıcısıdır. Aynı zamanda fakir köyü için para toplamak için World Warrior turnuvasına katılarak inançlarına karşı çıkan bir pasifisttir. Dhalsim, ahlak merkezli bir karakterdir ve diğer benzersiz nitelikleri ile dikkat çekmiştir.

Dövüşçü, uzayan ayak ve kolları ile uzak dövüşte avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında, ağzından çıkardığı ateş ile rakiplerini de yakabilmektedir. (Bunu ateş aşağı + ileri + yumruk ile yapılmaktadır.) Dhalsim Super Street Fighter IV'da da görülen bir karakterdir.

Karakter kavramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dhalsim'in adının kökeni Osaka'da Capcom'un ofisinin yakınındaki bir Hint restoranından alınmıştır ("Dhal" mercimek, "shim" Sümbül fasulyesidir).

Street Fighter II'nin resmi olarak piyasaya sürülmesinden önce, Dhalsim'in ilk orijinal tasarımı, havada çift zıplama yeteneklerinden birine sahip olan türban takan bir savaşçıydı ve adı Büyük Kaplan'dı. Dhalsim'in diğer ilk zamanlardaki tasarımlarından biri, dört kollu ve bir fil başlı Hindu tanrısı Ganeşa'ya çarpıcı bir benzerlik taşıyordu. Ganesha'nın bir resmi Street Fighter II sahnesinin arka planında görülebilir ve Ultra Street Fighter IV'teki beşinci alternatif kostümü ona benzemektedir.

Karakter dizaynı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dhalsim genellikle göz bebeği olmayan gözlere sahip olarak tasvir edilir. Vücut yapısı, karnının ve belinin orantısız ve zayıf görünmesi dışında, düzenli olarak egzersiz yapan ve ağırlık çalışan normal bir erkeğinki gibidir. Tek kıyafeti olarak yırtık safran şort, eşleşen bilek ve ayak bileği bantları ve küçülmüş insan kafataslarından bir kolye takmaktadır. Kafasını süsleyen üç renkli çizgi yer almakta ve Street Fighter Alpha serisinde dövüşten önce çıkardığı bir sarık takmaktadır. Street Fighter V'de Dhalsim çok daha yaşlı görünmekte, sakalı uzamış ve dövüş sırasında sarığını başında tutmaktadır.

Dhalsim'in kollarını, bacaklarını, karnını ve hatta boynunu uzun mesafelere uzatabildiği, onu uzun menzilli göğüs göğüse iyi bir dövüşçü yapan Yoga temelli bir dövüş stilidir. Dhalsim ayrıca Yoga Teleport olarak bilinen bir ışınlanma tekniğini kullanır.

Diğer medyada[değiştir | kaynağı değiştir]

Anime serisi Street Fighter II V'de Dhalsim, Hindistan'ın uzak bir köyünde yaşayan bir keşiştir.

Dhalsim, 1994'ün aksiyon filmi Street Fighter'da İngiliz aktör Roshan Seth tarafından canlandırıldı. Film, Dhalsim'i, biliminin aslen barışı teşvik etmesi gereken Hintli bir bilim adamı ve doktoru olarak tasvir ediyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Street Fighter IV: Return of the World Warriors", Game Informer 178 (February 2008): 90.