Derinlik Sarhoşluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Derinlik Sarhoşluğu
Le Grand Bleu
YönetmenLuc Besson
YapımcıPatrice Ledoux
SenaristLuc Besson
Hikâye (eser)Luc Besson
Oyuncular
MüzikÉric Serra
(Orijinal)
Bill Conti
(USA versiyonu)
CinsiDrama
RenkRenkli
Yapım yılı11 Mayıs 1988 (1988-05-11) ( Fransa)
19 Ağustos 1988 (1988-08-19) ( ABD)
Süre168 Dakika
Ülke Fransa
 ABD
 İtalya
DilFransızca
İngilizce
İtalyanca
Bütçe80 milyon[1]
(yaklaşık 13.5 milyon USD$)
Hasılat$3.6 milyon[2]

Derinlik Sarhoşluğu (Orijinal Fransızca adıyla: Le grand bleu) Fransız yönetmen Luc Besson'un 1988 yapımlı kurgusal drama filmidir. Film, serbest dalış dünya rekortmenleri olan Jacques Mayol ve Enzo Maiorca'nın biyografilerine dayanır ama biyografik bir film değildir. Film, ikilinin arasındaki rekabeti konu edinen fiktif bir yapımdır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Enzo ve Jacques aynı Yunan adasında çocuklarını geçiren iki arkadaştır. Enzo'nun çevresinde çokça arkadaşı bulunurken, Jacques daha ziyade sessiz, kendi halinde birisidir. Aradan yıllar geçtikten sonra Jacques, dalma konusundaki yeteneklerini bilimsel araştırmalar yapılması için testlere tabi tutarken, Enzo serbest dalış yarış rekortmenidir. Yolları yeniden kesişen ikili, birbirlerine karşı mücadele etmek üzere Taormina'da düzenlenen serbest dalış yarışmasına katılırlar. İki çocukluk arkadaşı arasındaki yarışma, neredeyse bir düello halini alır. Yunanistan'da düzenlenen bir başka serbest dalış yarışmasında yeni bir rekora imza atmak isteyen Enzo boğulunca, travmatize olan Jacques, gece yarısı denizin derinliklere doğru bir dalış yapar ve orada bir yunus balığıyla birlikte yüzer. Filmin kapanış sahnesi olan bu sahnede, Jacques'in boğulup boğulmadığı gösterilmese de, bunun bir intihar olduğu aşikardır.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Box office / business for The Big Blue (1988)". IMDb.com. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2019.