Denize adam düştü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Denize adam düştü anlamına gelen Uluslararası denizcilik işaret bayrağı - Oscar

Denize adam Düştü, (İngilizce: man overboard) Bir mürettebat üyesinin veya bir yolcunun gemiden suya düştüğünü ve derhal kurtarılması gerektiğini belirtmek için gemide bağırarak söylenen bir yardım çağrısı ve bildiridir. Düşen kişiyi gören kişi "Denize adam düştü!" diye bağırır ve bu çağrıyı alan güvertedekiler de aynı çağrıyı yapar. Kazazedenin düştüğünü görmemiş olsalar bile, duyma mesafesindeki her mürettebat tarafından bir kez bu çağrı bildirilecektir.

Sebepler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kişi birçok nedenden dolayı denize düşebilir: yelkenli teknelerde bumbaya çarpıp düşmek, kaygan bir zeminde denge kaybı, intihar girişiminde veya başka sebeplerden kasıtlı olarak denize atlamak sayılabilir. Denize düşmek, denizde meydana gelebilecek en tehlikeli ve yaşamı tehdit eden olaylardan biridir. Bu durum özellikle manevra yapması yavaş olan büyük bir tekneden veya mürettebat sayısı yeterli olmayan daha küçük bir tekneden düşme durumunda geçerlidir. tek başına yapılan seyirlerde kaptanın düşmesi veya gece fırtınalı koşullarda meydana gelen düşmeler genellikle ölümcüldür. Denize düşen kişinin can yeleği giyiyor olması durumunda hayatta kalma şansı önemli ölçüde artar.[1]

Kriz yönetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Denize adamın düştüğü ilk görüldüğünde Denize adam düştü diye bağırılır ve hemen denize adam düştü şamandırası ve can simidi ve usturmaça gibi çeşitli yüzer cisimler denize atılır. Bu sayede denize düşen kişinin yeri de daha kolay fark edilir. Eğer bir yelkenli ve aynı zamanda motorlu tekne ise kaptan; teknenin motorunu, pervanenin kazazadeye zarar vermeyeceğinden emin olacak şekilde çalıştırır ve duruma göre en uygun dönüş manevrasını uygular ve kazazadeye yanaşır. Kaptan aynı zamanda 3 uzun düdük çalarak mors koduyla 'O' harfini betimler. Bu da Denize adam düştü anlamına gelen sinyaldir. Denize adamın düştüğü 16. Kanaldan Mayday veya duruma göre panpan koduyla acil durum olarak bildirilir. Denize düşen kişinin konumu bilinmediği takdirde acil olarak 16. Kanal üzerinden acil durum Mayday koduyla bildirilir ve yardım istenir. Yakındaki gemilerin dikkatini çekmek için Oscar sancağı toka edilir, sesli ve ışıklı ikazlar verilir ve acil durum kanallarından yardım istenir.

Kaza gece meydana gelmişse fener veya projektör ile devamlı olarak kazazedenin üzerine ışık tutularak gözden kaybolması engellenir.

Kurtarma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönüş manevrası ile geri dönen gemi, denize düşen kişiye yaklaşınca geminin tipine ve büyüklüğüne göre ya filika ya da kurtarma botunu suya indirerek kazazedeyi kurtarır. Bzen borda iskelesi bazen de özel kurtarma ağları kullanılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mulville, Frank (1981). "3". Single-handed Sailing. Londra: Seafarer Books. ISBN 0-85036-410-8.