Denizci kasketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vladimir Lenin

Denizci kasketi ayrıca kaptan kasketi, Lenin kasketi ve Ecevit kasketi olarak da bilinir. Yumuşak, düz tepeli ve siperlikli olan şapka genellikle siyah ve denizci mavisi yün, keçe veya kadifeden yapılır. 19. yüzyılın başlarında Avrupa'da denizciler ve işçiler arasında kullanılmaya başlanan şapka zamanla işçi sınıfının sembollerinden biri haline geldi. Bolşevik Devrimi sırasında Lenin ve diğer Bolşevik liderler tarafından kullanılan şapka Lenin ile özdeşleşmiş ve dünyada solcular arasında popülerlik kazanmasına yol açmıştır.

Dünyada kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Şapka Devriminden sonra fese alternatif başlıklar arayan cumhuriyet kadrolarının kullandığı başlıklar arasında olmuş, Atatürk ve İnönü tarafından da kullanmış ve halk arasında yaygınlaşan başlıklardan olmuştur.[1] 1970'lerden sonra eski başbakan Bülent Ecevit tarafından kullanılan başlık onunla özdeşleşmiş ve halk arasında Ecevit kasketi olarak anılmasına yol açmıştır.[2] Ecevit'in işçi sınıfının bir simgesi olan bu başlığı kullanması onun "Halkçı Ecevit" ve "Karaoğlan" imajını pekiştirmiş, bu başlığın Türkiye'de özellikle sol çevrelerde ve halk arasında daha fazla yaygınlaşmasını sağlamıştır.[3] Günümüzde Türkiye'de sosyal demokrat siyasetçilerin kullandığı bir başlıktır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kasketli politika". NTV. 31 Mart 2010. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  2. ^ "Ecevitin kaptan kasketine ilgi". internethaber.com. 6 Kasım 2006. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  3. ^ "Atatürk'ten-Kılıçdaroğlu'na kasket!". egemeclisi.com. 22 Eylül 2010. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  4. ^ "Kılıçdaroğlu'nun taktığı kasket Ecevit'e ait". CNN Türk. 24 Mayıs 2010. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022.