Demokratik Kampuçya bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Demokratik Kamboçya bayrağı sayfasından yönlendirildi)
Demokratik Kampuçya bayrağı
Demokratik Kamboçya bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Demokratik Kampuçya
Kabul tarihi5 Ocak 1976
Kaldırılma tarihi7 Ocak 1979
TipiÜlke bayrağı
Oran2:3
FikirKızıl zemin üzerine ortaya sarı Angkor Vat

Demokratik Kampuçya bayrağı, tarihi 1976-1979 yılları arasında Pol Pot önderliğindeki Demokratik Kampuçya tarafından kullanılan bayrak. Bayrak Kızıl Kmerlerin de sembolik bayrağı sayılırdı.

Bayraktaki kızıl renk kan ve devrimi temsîl etmektedir. Zemindeki 3 başlı sarı Angkor Vat ise, kızıl yıldıza benzer olarak halkı, işçileri ve köylüleri sembolize etmektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Demokratik Kampuçya bayrağı, Khmer Cumhuriyeti bayrağının yerini aldı ve 17 Nisan 1975'te ülkede Kızıl Kmerler iktidara geldikten sonra 5 Ocak 1976'da Kamboçya'nın resmi bayrağı oldu. Bu dönemde, eski Kamboçya Krallığı bayrağını kullandı. Bu, Nisan 1975'ten Ocak 1976'ya kadar Birleşmiş Milletler karargahında da uçtu. Kamboçya'nın Vietnam sınırındaki illerinden birçok kez kaldırıldı, ancak ülkenin yeni hükûmeti, başkentin kurtuluş günü olan 7 Ocak 1979'u resmi olarak saydı. 7 Ocak 1979 yılında bu bayrak kaldırıldı.

Kampuchea Halk Cumhuriyeti bayrağı, Demokratik Kampuçya hükûmetinin devrilmesinden sonra Kamboçya'da resmi bayrak haline gelse de, Demokratik Kampuçya bayrağı hala Demokratik Kampuçya koalisyon hükûmeti ve Birleşmiş Milletler tarafından kullanılacaktır. Çoğu devlet, Demokratik Kampuçya koalisyon hükûmeti ile diplomatik bağları sürdürdü, çünkü Kampuçya Halk Cumhuriyeti yaygın uluslararası tanınırlık kazanamadı.[1]

Sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırmızı, devrimi ve kanı temsil eder. Angkor Wat ise halkın, işçilerin ve köylülerin durumunu temsil eder.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Michael Vickery, Cambodia 1975-1982, Silkworm Books 2000, 978-974-7100-81-5