İçeriğe atla

Deliller, Şereflikoçhisar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.43, 5 Ocak 2017 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18013016 numaralı sürüm (Teacher0691, Deliler, Şereflikoçhisar sayfasını Deliller, Şereflikoçhisar sayfasına taşıdı: yazım düzeltme bakınız [https://www.e-icisleri.gov.tr/Anasayfa/MulkiIdariBolumleri.aspx])
Deliller
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeŞereflikoçhisar
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
105
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
Posta kodu06950

Deliller, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Orta Asya'dan gelmişlerdir. Köy halkı Afşar boyunun Deller(Karaman) koluna mensuptur. Türkmen olarak yaşamışlardır. Deliler mahallesi Nevşehir'in Taş Deliller civarından gelmiştir ve ismini de buradan almıştır. En kalabalık nüfusa Tekinbaşlar sahiptir. Mahallenin nüfusu 3000 civarındadır fakat nüfus göçten dolayı azalmıştır. Mahallede eskiden okul vardır fakat şu anda taşıma sistemi uygulandığından merkez okulda okunulmaktadır. Mahallede korucu vardır. Mevlüt Tekinbaş mahalleden sorumlu güvenlik amiridir. Okuma oranı %99,9'dur. Mahallenin zengin iş adamları vardır.Mahallenin asıl adı Deliler mahallesidir anlamıda Osmanlı döneminde öncü kuvvet olan delilerdir.Osmanlıda savaş öncesi vurucu tim olan öncü bir ekip vardır bunlar öncü olarak gidip dağıtırlar gelen ordu ise dağıtılan bir yere sahip olurlardı.Bu öncü ekibin adıda delilerdi.Zaten öz türkçemizde yiğidin iyisine deli demezlermiydi.

Kültür

Özü yörük olan bu mahallenin kültürü eskiden tam bir yörük kültürü idi fakat köy halkının çoğunluğu Ankara'da yaşadığı için bu kültür kayboldu diyebiliriz.Ama yaşı 50 nin üzerinde olanlar arabaşı çorbasını,uzun eşeği,çelik çomağı,aşık oyunu ve buna benzer yörük(Türkmen) oyunlarını bilirler.

Coğrafya

Ankara il merkezine 170 km, Şereflikoçhisar ilçesine 15 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 100000 |- 1997 -

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal