Delilah (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1968 basımı Delilah tekli plak
Tom Jones (2018)

Delilah, Aralık 1967'de Galli şarkıcı Tom Jones tarafından kaydedilen şarkıdır. Sözleri Barry Mason, müziği ise Les Reed'e ait olan eser sözleri ve bestesiyle çok çeşitli ödüllere layık görülmüş başarılı bir eserdir.

Söz ve müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı ezgisel olarak İngiliz balad türündedir. Tom Jones tarafından söylenen ilk versiyon flamenco ritmleri barındırmaktadır. Şarkıda sevgilisinin evinin önünden geçen bir adamın sevgilisini başka bir adamla bir arada görmesiyle başlar. Tüm gece evin önünde bekler, sabah olunca sevgilisinin kapısını çalarak yüzleşir. Sevgilisi yüzüne gülünce onu bıçaklar, kendisini eve kapatıp polisin gelmesini bekler. Şarkı katilin bakış açısıyla yazılmıştır ve sık sık çelişkili ruhsal ibareler içerir. Öldürdüğü sevgilisinden kendisini affetmesini ister, işlediği cinayeti olumlamaya çalışır.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı pek çok ülke listelerinde zirvede yer almış, Almanya ve İsviçre'de[1] ilk sıraya gelmiş, İngiltere listelerinden ikinci olmuş, ABD listelerinde 15. sıraya yükselmiştir.

Kültürel etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şarkı özellikle Galler Ulusal Rugby Takımı taraftarları tarafından benimsenmiş ve 1970'lerden günümüze kadar maçlar sırasında söylenir olmuştur. Ancak kimi siyasetçiler de bu durumu eleştirmiş ve bir kadının öldürülmesinin yüceltildiği belirterek bu duruma son verilmesini talep etmişlerdir.[2]
  • Şarkı İngiltere kraliçesi II. Elizabeth'in tahttaki 60. yıl kutlamaları kapsamındaki 4 Haziran 2012 tarihli Diamond Jubilee Concert sırasında Tom Jones tarafından kraliçenin huzurunda seslendirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İşviçre listelerinde şarkı 8 hafta bir numarada kalmıştır 25 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca) 6 Temmuz 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ 5 Şubat 2016 tarihli The Guardian haberi 21 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 6 Temmuz 2021 tarihinde erişilmiştir.