Daniel Johns

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Daniel Paul Johns (d. 22 Nisan 1979) rock grubu Silverchair'in eski solisti, gitaristi ve ana söz yazarı olarak bilinen Avustralyalı bir müzisyen, şarkıcı ve söz yazarıdır. Johns ayrıca Paul Mac ile kurduğu The Dissociatives ve Luke Steele ile birlikte kurduğu Dreams grubunun yarısıdır. İlk solo albümü Talk'u 2015'te çıkardı. İkinci solo albümü FutureNever ise 22 Nisan 2022'de yayınlandı. Johns, 2007'de Rolling Stone'un En Az Değer Gören 25 Gitarist listesinde 18. sırada yer aldı. Johns, Silverchair üyesi olarak 49 aday arasından 21 ARIA ödülü kazandı ve bu alanda en başarılı Avustralyalı grup olma özelliğini taşımaktadır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Johns, Greg ve Julie Johns'un çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının Newcastle'da bir manav dükkanı vardı. Annesi ise ev hanımıydı. Çocukluğu, Merewether, Yeni Güney Galler, Avustralya'da iki küçük kardeşiyle geçti. Johns, 1997'de okuduğu Newcastle Lisesi'nden mezun oldu.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Silverchair (1992–2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

12 yaşında, Johns ve okul arkadaşları Ben Gillies ve Chris Joannou, orijinal adı "The Innocent Criminals" olan bir grup kurdular ve okuldan sonra her gün dört saat veya daha uzun süre boyunca pratik yaptılar. Grubun kariyeri, 15 yaşındayken, demo olarak kaydettikleri "Tomorrow" isimli şarkının SBS TV programı Nomad tarafından yürütülen bir yarışmayı kazanmasıyla başladı. İsmini Silverchair olarak değiştiren grup, daha sonra 1994'te Sony Music'ten üç albümlük bir anlaşmayı kabul etti. Ardından şirket, "Tomorrow" şarkısı sayesinde Avustralya single listesinde altı hafta boyunca 1 numarada kaldıktan sonra, 1995'te ilk albümleri Frogstomp'u yayınladı. Grup 1997'de Freak Show'u, 1999'da Neon Ballroom'u ve ardından 2002'de Diorama'yı yayınladı. Diorama'nın ardından Silverchair, bir sonraki albümün yayınlanmasından önce uzun bir ara verdi. 2005'in sonlarında Johns ve Silverchair yeniden bir araya geldiler ve yeni çıkaracakları albümün adını, besteci Van Dyke Parks'ın Johns'a verdiği takma addan ilham alarak Young Modern adlı albümün prodüksiyonunu duyurdular. Yeni albüm 31 Mart 2007'de yayınlandı ve ardından Avustralyalı diğer grup Powderfinger ile Across the Great Divide turnesi geldi. Mayıs 2011'de Silverchair, web sitesinde grubun "süresiz kış uykusuna" gireceğini duyurdu ve "şu anda üçümüzün arasında bir kıvılcım olmadığı giderek daha açık hale geliyor" dedi. O ayın ilerleyen saatlerinde, Johns ve film yapımcısı Josh Wakely, TEDx Sydney'de, üzerinde çalıştıkları ve geçici olarak My Mind's Own Melody adlı bir film hakkında tartıştıkları bir konuşma yaptılar. Konuşmanın bir videosu Haziran 2011'de YouTube'a yüklendi ve 2012'nin ortalarında tamamlanan filmin fragmanı yayınlandı.

Solo Kariyeri (2013 - Günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2013'te, çeşitli medya kuruluşları tarafından Johns'un 2014'te piyasaya sürülecek bir solo albüm üzerinde çalışma sürecinde olduğunu, Menajer John Watson şu sözlerle aktardı: "Gelecek yıl çıkması son derece muhtemel görünüyor." 16 Ocak 2015'te Avustralya'nın Sidney Bölgesi'nde düzenlenen Triple J radyo istasyonu Beat the Drum'un 40. doğum günü için Johns, Nirvana'nın "Smells Like Teen Spirit" parçasının piyano versiyonunu seslendirdi. Johns, 29 Ocak 2015'te Triple J radyo istasyonunda solo sanatçı olarak yeni bir şarkı yayınladı. The Sydney Morning Herald'ın Ulusal Müzik Editörü Peter Vincent, "Aerial Love" başlıklı şarkıyı "seksi" ve "duygusal" olarak nitelendirdi. "Aerial Love", Australian Singles Chart'ta 50 numaradan giriş yaptı ve daha sonra 21 numaraya kadar yükseldi. Johns, on beş parçalık ilk albümünü solo sanatçı olarak 22 Mayıs 2015'te Talk adıyla yayınladı. Kayıt, R&B, ruh, synthpop ve elektronik melodilerin çok katmanlı aranjmanlarını içeriyordu. Talk, piyasaya sürülmesinden sonraki ilk iki hafta içinde Avustralya'daki ARIA Albüm Listesi'nde 2 numaraya kadar yükseldi. Albüm ayrıca dünyanın diğer bölgelerinde de beklenmedik bir başarı elde etti ve yayınlandıktan kısa bir süre sonra Slovakya iTunes albümleri listesinde 1 numaraya yükseldi. Johns, Ekim 2021'de hem sunucusu hem de konusu olduğu Daniel Johns Kimdir? adlı bir Spotify Orijinal Podcast'i yayınladı. Kaitlyn Sawrey, Amelia Chappelow ve Frank Lopez tarafından hazırlanan beş bölümlük podcast, aralarında eski eşi Natalie Imbruglia, Paul Mac, Van Dyke Parks ve Billy Corgan'ın da bulunduğu Johns'un hayatındaki önemli figürlerle yapılan röportajları içeriyor. Daniel Johns kimdir? Avustralya'da Spotify'ın en popüler podcast'i oldu. Ekim 2021'de Network 10's The Project'te podcast'i tanıtmak için yapılan bir röportajda Johns, hâlâ yeni müzik üzerinde çalışmayı planlasa da bir daha asla canlı çalmayabileceğini söyledi. 7 Aralık 2021'de Johns, hayranlarına yazdığı kişisel bir mektupla ikinci solo albümü FutureNever'ın 1 Nisan 2022'de çıkacağını duyurdu, ancak daha sonra 22 Nisan'a ertelendi. Albüm FutureNever.art web sitesinde ön siparişe açıldı. FutureNever, Johns'un BMG ile yeni bir küresel anlaşma aracılığıyla kendi şirketiyle çıkardığı ilk albümdür.

Kişisel Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1999'da Johns, Avustralyalı aktris, şarkıcı ve model Natalie Imbruglia ile Londra'daki bir Silverchair konserinde tanıştı. Aynı yılın Ekim ayında Sidney'deki Gazebo Hotel'de düzenlenen ARIA ödülleri parti sonrası partisinde tekrar buluştuktan sonra çıkmaya başladılar. Yıllar süren inişli çıkışlı bir ilişkinin ardından, Johns, 2002 Noel'inden kısa bir süre önce Imbruglia ile nişanlandığını duyurdu ve 2003 Yılbaşı Arifesinde evlendiler. Johns, Imbruglia'nın yapımcılığını da üstlendiği 2005 tarihli Counting Down the Days albümü için "Satisfied" şarkısını yazdı. Imbruglia, 2005 tarihli single'ı "Counting Down the Days"i, Imbruglia'nın Londra'da, Johns'un ise Newcastle'da yaşadığı uzak mesafe ilişkileri hakkında yazdı. 4 Ocak 2008'de boşandılar ve "Birlikte yeterince zaman geçiremediğimiz için birbirimizden uzaklaştık" dediler.

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. https://futurenever.art/ 1 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. IMDb 'de Daniel Johns