Dandy (şirket)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dandy
TipHalka açık
Kuruluş1915
Genel merkezi
Ürünsakız
Alt kuruluş(lar)Mondelēz International

Dandy (Dansk Tyggegummi Fabrik) Danimarka merkezli sakız şirketidir. 1915 yılında Vejle şehrinde "Caramel ve Tabletfabrik" adıyla kuruldu. Kurucusu, Brdr fabrikasının eski sahibi Holger Sørensen'di. İlk yıllarda şirket, krem ve çikolatalar yapan düzenli bir şekerleme fabrikasıydı. 2002 yılında, üretimin çoğu, 2010 yılında Amerikan gıda grubu Kraft Foods'a geçen İngiltere şirketi Cadbury'ye satıldı. Kraft'ın iki parçaya bölünmesinden sonra, 2012 yılından Mondelēz International'a aittir.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Holger Sørensenin Nørregade'deki fabrikası iyi çalışmaktaydı, ama her zaman yeni fırsatlar arıyordu. Londra'daki bir fuarda Holger Sørensen yeni bir ürünle - sakızla tanıştı, tarifi satın aldı ve hemen kendi mutfağında sakız ile deney yapmaya başladı. Birçok denemeden sonra sona erdi ve üretim daha az bir ölçüde başladı. Vejle Chewing adı verilen ilk sakız Ocak 1927'de pazara sunuldu.[2] Holger Sørensen yeni edinilen fikrinde sarsılmaz bir inanca sahipti ve başından beri, kalite en yüksek önceliğe sahipti. Vejle sakızı kısa süre sonra başarılı ve iyi bilinen bir ürün haline geldi ve üretim gün geçtikçe arttı. 1939'da DANDY ismi ilk kez ortaya çıktı.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, hammaddeler uzun süre pahalı oldu ve DANDY yüksek talebe rağmen sakız üretemedi. Danimarkalı Kızılhaç Örgütü, Avrupa çapında Kızılhaç insani yardım çalışmalarına para toplamak için satılacak iki milyon paket DANDY sakız üretimi için bir lisans aldı. Kampanya her iki taraf için de büyük bir başarıydı.

DANDY, yeni ürün isimleriyle (DANDY, STIMOROL ve Rex) genişlenmeye başladı. İlk olarak Hollanda'da (1959) tesis yaratıldı, burada STIMOROL hızla pazardaki lider marka oldu. Genişleme aynı zamanda Irak (1966), Nijerya (1969), Türkiye (1972) ve Zimbabve (1981) gibi ülkelerde yerel işbirliği anlaşmalarıyla da uygulandı. Intergum şirketi 1972 yılında İstanbul'da Dandy lisansı altında sakız fabrikası inşa etti.

1972'de, Dandyvej 19'daki mevcut fabrika ilk kez kapılarını açtı. Daha sonra DANDY, özel etiketli ve özel markalı sakız üzerine odaklanmaya başladı. 1978'de İsveç'in diş çikleti V6 üretimi için marka satın alındı ve DANDY ailesine dahil oldu. 1993 yılında Doğu Avrupaya kapılarını açtı ve girişinden iki yıl sonra DIROL markası pazar lideri oldu. Bu, Rusya'da 1999 yılında açılan yeni bir sakız fabrikasına yol açtı.[3]

2002 yılında, DANDY ve onun bağlı markaları (DIROL, STIMOROL ve V6), Rusya'daki yeni fabrika, uluslararası bir satış organizasyonu ve Botswana'daki bir fabrika ile birlikte Cadbury-Schweppes'e satıldı. Vejle'deki fabrika ve bununla ilgili B2B, bugün Gumlink şirketi olarak adlandırılan ana odak noktası olmaya devam ediyor. Gumlink, aynı zamanda kardeş şirket Fertin Pharma'ya da sahip olan Bagger-Sørensen Grubuna aittir. Fertin Pharma, özellikle nikotin sakızı gibi tıbbi sakızların geliştirilmesi ve üretiminde uzmanlaşmıştır.[4]

2003 yılında, Gumlink Chew adında yeni bir teknoloji merkezi tanıttı. Chew Tech, 2004 yılında, yeni bir tür sakız, 2 katmanlı sıkıştırılmış sakız tanıttı. Bu tip sakızlar, vitaminler, mineraller gibi aktif bileşenler için bir dağıtım şekli olarak son derece iyidir.

2009 yılında Gumlink, Godiva Chocolatier ve Ülker gibi markalara sahip Türk şirketi Yıldız Holding ile ortak girişime katıldı. 2010 yılında, Gumlink başka bir ortak girişimle, Hindistan'da Gum Pharma Pvt ve Hindistan'ın en büyük şekerleme üreticilerinden biri olan Candico India Ltd ile anlaştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018.