Danaveli, Susurluk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.34, 13 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17933320 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Danaveli
Harita
Balıkesir
Balıkesir
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeSusurluk
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2012)[1]
 • Toplam581
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10600
Resmî site
[2]

Danaveli, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

İklim

Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallede kış mevsiminde kar yağışları normal soguk özellikle mahallenin tepesinde rüzgarlar serttir.

Tarihçe

1861 yılında göçebeliğin yasaklanmasıyla zorunlu olarak kurulmuştur. Susurluk'un tamamı Alevi olan tek Çepni mahallesidir. Ayrıca sayı bakımından Susurluk ilçesinde en fazla asker çıkaran mahalledir

Geçmiş dönemlerde göçebe olarak yaşayan aslen Horasanlı olup, kökeni Oğuzlara kadar dayanan Çepni boyundan gelen bir Türk mahallesidir. Bu mahalledekiler ile yakın Çepni köyleri olan Gökçeören ve Armutlu mahallesindekiler yakın akrabadırlar. Köy adını ise mahallenin kurucusu olan ve geçimini hayvancılık ile sağlayan Veli isimli kişiden almıştır mahallenin kuruluşundan sonraki adı Danacıveli mahallesidir ve zamanla "cı" takısı düşerek Danaveli şekline dönüşmüştür. 

Kültür

Mahallede yeni neslin hemen hemen tamamı lise bitirmiş olup modern Türkçeyi kullanmasına rağmen yaşlıların kendilerine özgü doğal konuşma üslupları ve doğal öz Türkçe kelimeleri vardır. Emmi, bibi, aga, bacı, geliy, gidiym, gülü, taşlıca, peslan, maşınga, ebe, uşak, pıynar, motur, gasa, baça, aş, şipidik, bişi, şıllık, bükme, potur, çimmek,vs. 

Coğrafya

Balıkesir il merkezine 32 km, Susurluk ilçesine 18 km uzaklıktadır.Engebeli ve dağlık arazide bulunur. 

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2012 581
2007 661
2000 631
1997 634

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köy gençleri genelde kısa yoldan iş hayatına atılma ve kazanç sağlama çabasında oldukları için mahallede bulunan yeni neslin birçoğu askeri mesleği tercih etmekte olup kalanların bir kısmı ise Bursa ve İzmir'e yerleşmişlerdir. 

Dış bağlantılar

Şablon:Portal