Daemokjang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Daemokjang işi

Daemokjang (veya Daimokjang ),geleneksel Kore ahşap mimarisinin bir tarzıdır ve onu yaratan ahşap ustaları için bir terimdir.[1] Kelime, marangoz anlamına gelen mokjang veya moksu kelimelerinden türetilmiştir. Mokjang,Somokjang ve Daemokjang olarak ikiye ayrılır ve ahşapla uğraşan zanaatkârlardır. Somokjang küçük ahşap nesneler yapar; Daemokjang büyük ahşap binaların yapımını üstlenen kişilerdir.Daemokjang, tüm ahşap işleme işlerini ve tüm inşaat sürecini kapsar.[2]

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Daemokjang inşaatçıları, eğitim ve uygulamalı dersler yoluyla beceriler kazanırlar.[3] Zaman zaman Daemokjang'a prestijli davranılırdı ve onlara hükümet pozisyonları teklif edilirdi. "Daemokjang Mimari Yöntemi ve Teoremi",Joseon Hanedanlığı döneminde Kore'de ortaya çıktı.Ancak,bu hanedanın sonlarına doğru(18. yüzyılda)terimin kullanımı azaldı.Bunun yerine soyadları 'Fiansu' olarak değiştirilirdi ve diğer zanaatkarlar 'Dofiansu' olarak adlandırıldı.Görevleri,hükümet binalarının ve tapınaklarının inşasının nasıl yapıldığını öğretmek ve denetlemekti.[4]

Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Daemokjang'ın alanlarından biri ev inşaatıdır. Bu eylem,ahşabın kabuğunun tıraş edilmesiyle başlar, ardından kesilecek ve oyulacak kereste ve benzeri diğer malzemelerin üzerine çizgiler çizilir. Ardından, temel taşlarının üzerine farklı farklı sütunlar yerleştirilir ve bunların tümü, binanın kavisli çatısı bir planla döşenir. Bu geleneksel inşaat teknikleri, tasarım becerileri ve estetik anlayış (inşaat malzemelerini seçmek için) gerektiren işlerdir.Becerileri ve estetik anlayışları, Daemokjang'ın sözde "bin yıla dayanan eklemleri" yaratmasına izin verir.[5][6]

Choi Gi-Yeong'a göre kış, Daemokjang'ın Hanok'u inşa etmesi için en kullanışlı zamandır. Buz kesme ve kurutma yöntemleri ahşaba zarar verdiğinden, inşaatçıların işi kış gelmeden önce zemindeki tüm gerekli işleri bitirmektir.Ardından, çatı kiremitleri, yağışın yoğunlaştığı Haziran sonundan önce döşendi ve sıva, tercihen Ağustos ayında, yani Chuseok'un başlamasından önce tamamlandı. Bu süre zarfında her sabah duvarlarda çiy oluşur ve gün boyunca kurur. Bu, duvarların içinde çatlak olasılığını azaltır.[7]

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

UNESCO Dünya Mirası Listesi, Daemokjang tarafından inşa edilen geleneksel Kore mimarisinin örnekleri olarak ' Changdeokgung Sarayı ve Bulguksa Tapınağı'nı söyleyebiliriz.

Daemokjang ve Kore için tarihsel önemi, 1982'de Kore'nin resmi 74. önemli somut olmayan Kültürel Varlıkları olarak adlandırılmasından sonra ulusal kültürel miras olarak korunmaktadır [8]

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ustalar Kore'de ikamet etmekte ve çalışmaktadır. Sin-Eung-Su, Gangneung –si, Gangwon –do'da çalışıyor. Jeon Heung-Su, Deoksan-myeon, Yesan-gun, Chumgcheongnam-do'da yaşıyor ve çalışıyor. Choi-Gi-Yeong , Namyangju-si, Gyeonggi-do'da çalışıyor.

Choi-Gi-Yeong, Kore'de hala hayatta olan üç önde gelen Daemokjang mimarından biridir. Tarihi Budist manastırlarının restore edilmesi projesine yaptığı katkı dikkat çekicidir. Güney Kore Hükümeti ona Somut Olmayan Kültürel Miras unvanını verdi.[7]

Gyeongsangbuk-do eyaleti, Andong'daki Bongjeongsa Tapınağı'ndaki Geungnakjeon Salonu [9] (1200. yüzyılda inşa edilmiştir) ulusal olarak korunmuştur. Choi, ahşap binayı yıktı ve yeniden inşa etti.

Hanok ahşap mimari yapılar doğal olarak inşa edilmiş, ilke ve esaslara bağlı sanatçılar tarafından yaratılmıştır. İnşaatta kullanılan tüm unsurlar doğal kaynaklardan gelir: Kore çamı, kil, taşlar, fayanslar ve pencere kağıdı - hepsi doğadan yetiştirilir. Pinewood nefes alma eğilimindedir ve reçinesi Hanok'a akar. Böylece ev "nefes alır". Tüm süreç geleneksel ve bilimsel ilkelere göre yapıldı ve bunun yapılarının uzun ömürlü olmasına katkıda bulunduğu söyleniyor.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNESCO - Daemokjang, traditional wooden architecture". ich.unesco.org (İngilizce). 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  2. ^ "ICHCAP". www.unesco-ichcap.org. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  3. ^ "Traditional Korean Wooden Architecture and Building: Daemokjang | ProTradeCraft". www.protradecraft.com. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Intangible Cultural Heritage of Humanity | Cultural Heritage Administration". english.cha.go.kr. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  5. ^ "UNESCO - Daemokjang, traditional wooden architecture". ich.unesco.org (İngilizce). 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  6. ^ "Traditional Korean Wooden Architecture and Building: Daemokjang | ProTradeCraft". www.protradecraft.com. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  7. ^ a b c "[Monthly KOREA] Art-chitecture : Korea.net : The official website of the Republic of Korea". www.korea.net. 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Clik E-Digest Edition 5 | InKo Centre - Nonprofit centre exploring Indian & Korean culture, with a cafe, art exhibits, programmes & classes". www.inkocentre.org. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  9. ^ "Geungnakjeon Hall of Bongjeongsa Temple, Andong - Heritage Search". Cultural Heritage Administration - English Site (İngilizce). 7 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Şablon:UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity/APA