Dünya Temizlik Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Temizlik Günü
Yıl(lar)15 Eylül 2018 (5 yıl önce) (2018-09-15)
SıklığıYıllık
Konum(lar)Uluslararası
Aktif yıllar5
Katılımcılar(25000000) (2021)
Bütçe~$1 milyon
Resmî siteworldcleanupday.org

Dünya Temizlik Günü, deniz çöpü sorunu da dahil olmak üzere küresel katı atık sorunuyla mücadele etmeyi amaçlayan yıllık bir küresel sosyal eylem programıdır. Küresel organizasyon Let's Do It! World tarafından koordine edilmektedir. Organizasyonun genel merkezi Tallinn, Estonya şehrinde bulunmaktadır. Bir sonraki Dünya Temizlik Günü 14 Eylül 2024 tarihindedir.

Dünya Temizlik Günü, her zaman dilimini kapsayan çöp temizleme ve atık haritalama faaliyetlerini içerir. Hawaii ve Amerikan Samoası'ndaki uluslararası zaman çizgisine gelip son bulana kadar hemen hemen her ülkede çevre temizliği etkinlikleri düzenlenir.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Temizlik Günü'nün temizlemeyi amaçladığı kirliliğe bir örnek

Dünya Temizlik Günü, her yıl Eylül ayının üçüncü cumartesi günü 24 saatlik bir süre kapsamında düzenlenmektedir. Dünya Temizlik Günü, toplumun tüm kesimlerini temizlik eylemlerine katılmaya harekete geçirerek, yanlış yönetilen atık krizi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Bireyler, hükûmetler, şirketler ve kuruluşların tümü temizlik çalışmalarına katılmaya ve yanlış yönetilen atıklarla mücadele etmek için çözümler bulmaya teşvik edilmektedir. Dünya çapında Dünya Günü gibi Dünya Temizlik Günü etkinliklerini kolaylaştıran ve bunlara ev sahipliği yapan çok sayıda kuruluş bulunmaktadır. Dünya Günü gibi, Dünya Temizlik Günü de apolitiktir ve herhangi bir ulusal veya küresel siyasi partiye veya herhangi bir ideolojiye bağlı değildir.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Dünya Temizlik Günü 15 Eylül 2018 yılında yapıldı. Ancak bu gün önceki küresel temizlik çabalarının başarılarına dayanıyor. 2018 Dünya Temizlik Günü'nün hedefi dünya nüfusunun %5'ini (veya yaklaşık 380 milyon insanı) dahil etmekti. Çabalar hedefin gerisinde kalsa da dünya çapında 18 milyon insanı doğrudan harekete geçirebildi.

2019 Dünya Temizlik Günü ise 19 Eylül'de düzenlendi ve Barış Günü ve Eylül 2019'daki Küresel iklim greviyle aynı zamana denk geldi.

Küresel temizlik çabaları, insanlık tarihi boyunca, özellikle de depremler ve sel baskınları ile yıkıcı tsunamiler gibi büyük felaketlerden sonra pek çok biçimde var olmuştur.[2]

Modern tarihte ise, bu tarz çabalar genellikle afetten etkilenmiş topluluklar tarafından veya Kızıl Haç, Kızılay Oxfam ve diğer yardım kuruluşları gibi çeşitli uluslararası kuruluşların ve STK'ların desteğiyle, ancak genellikle çatışma sonrası bölgelerde gerçekleştirilir. Kara mayınlarının kaldırılmasına yönelik çabalar, sahil temizliği ve diğer belediye ve sivil toplum faaliyetleri de bunlara dahildir.

Katılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Temizlik Gününe katılanlar genellikle farkındalık yaratma, lojistik ve bağış toplama konularında yardımcı olan sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonuyla gönüllü olan gönüllülerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]