Dünya-Ay-Dünya iletişimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya - Ay - Dünya iletişimi resmeden bir görsel

Dünya-Ay-Dünya iletişimi,(ingilizce: Earth-Moon-Earth communication - EME) veya Ay sıçraması Dünya üzerinden gönderilen radyo dalgalarının Ay yüzeyinden sekerek tekrar Dünya'yaya yansımasına dayanan bir radyo iletişim tekniğidir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk başarılı girişim, John H. DeWitt'in başkanlığını yaptığı Diana projesi kod adlı bir grup tarafından 10 Ocak 1946'da Fort Monmouth, New Jersey'de gerçekleştirildi.[1] Bunu, bir aydan kısa bir süre sonra, 6 Şubat 1946'da, Zoltán Körfezi liderliğindeki bir Macar grubunun ikinci başarılı girişimi izledi.[2] Bunu takip eden Communication Moon Relay projesi, Pearl Harbor, Hawaii'deki deniz üssü ile Washington, D.C.'deki Birleşik Devletler Donanması karargahı arasında bir Teleprinter bağlantısı da dahil olmak üzere daha pratik kullanımlara yol açtı. Haberleşme uydularının kullanımından önceki zamanlarda, iyonosferik propagasyon'un sürekli değişen tutarsızlığından arınmış bir iletişim o dönemin devrimi niteliğindeydi.

Güncel Dünya-Ay-Dünya iletişimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo amatörleri, iki yönlü iletişim için EME'yi kullanır. EME, düşük frekans iletişimiyle ilgilenen amatör telsizciler için zorlu bir süreç sunmaktadır. EME, Dünya üzerindeki herhangi iki istasyonun kullanabileceği en uzun iletişim yolunu sağlar.

50 MHz ile 47 GHz arasındaki amatör frekans bantları başarıyla kullanılmıştır, ancak çoğu EME iletişimi genellikle 2 metre, 70 santimetre veya 23 santimetre bantlarında gerçekleşir. Yaygın modülasyon modları CW, dijital (JT65) ve bağlantı bütçeleri izin verdiğinde sesli iletişimi içerir.

EME iletişimi için kullanılan modülasyon tipleri şunlardır:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Butrica, Andrew J. (1996). To See the Unseen: A History of Planetary Radar Astronomy. NASA. 23 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Bay, Zoltán". omikk.bme.hu. OMIKK. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017.