Dört kol mekanizması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dört kol mekanizması veya Dört çubuk mekanizması ya da Dört çubuk bağlantısı basit hareketli bir kapalı zincir bağlantısıdır . Dört gövdenin veya dört çubuğun dört hareketli eklemle birbirine bağlanmasından meydana gelir. Genellikle bağlantılar, bağlantıların paralel düzlemlerde hareket edeceği şekilde yapılandırılır ve bu düzeneğe düzlemsel dört kol mekanizması adı verilir. Küresel ve uzaysal dört çubuklu bağlantılar da mevcuttur ve pratikte kullanılmaktadır.[1]

Petrol kuyularında kullanılan pompanın ana mekanizması dört çubuklu bir bağlantıdır.

Düzlemsel dört çubuklu bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]

Krank-biyel kolunun hareket alanlarının eğrileri. MeKin2D ile simüle edilmiştir.

Düzlemsel dört çubuklu bağlantılar, dört adet bir serbestlik dereceli eklem ile bir döngü içinde bağlanan dört bağlantıdan oluşturulur. Bu bağlantılar ya menteşe tipinde dönerek hareket eden şekilde olur ve bu R ile gösterilir ya da sürgülü ve prizmatik şekilde olur bu P ile gösterilir.

Menteşe tipinde dönerli bir bağlantıyla sabit olan yere bağlanan kola genellikle krank kolu denir. Prizmatik bir eklemle sabit olan yere bağlanan bir bağlantıya sürgü veya biyel denir.

Dört çubuklu bağlantı türleri, s : en kısa bağlantı, l : en uzun bağlantı.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hartenberg, R.S. & J. Denavit (1964) Kinematic synthesis of linkages 25 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New York: McGraw-Hill, online link from Cornell University.