Dönme süresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asteroit 433 Eros'un dönüş animasyonu

Dönme süresi, bir gök cisminin (yıldız, gezegen, doğal uydu veya asteroit) kendi ekseni etrafında tam bir dönüşü tamamlaması için geçen zamandır. Örneğin, Dünya'nın günün uzunluğuna karşılık gelen 24 saatlik bir dönme süresi vardır. Güneş'in yörüngesinde dönen her şey için aşağıdaki özellikler sayılabilir:

  • yıldız günü veya yıldız dönüş süresi, bir gezegenin hayali ekseni etrafında (Dünya'nın dönüşü gibi) tam bir dönüşü gerçekleştirmesi için geçen süre.
  • güneş günü, belirli bir meridyen üzerinde Güneş'in iki ardışık doruk noktası arasındaki zaman.

Örneğin, Dünya'nın yıldız dönüş süresi 23 saat 56 dakika 4 saniyedir ve güneş günü ortalama 24 saattir, yani yaklaşık 4 dakika (veya tam olarak 3 dakika 56 saniye) daha uzundur.[1][2] Güneş sisteminde Venüs ve Uranüs iki istisnadır çünkü ters yön yörüngeye sahiptirler, yani ters yönde dönerler. Bundan dolayı Venüs'ün 117 karasal günlük bir güneş günü vardır, bu da 243 karasal gün olan yıldız gününden daha kısadır. Dolayısıyla bu gezegenlerde Güneş sırasıyla batıda ve doğuda Dünya'nın tersinden doğar ve batar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Useful Constants". Earth Orientation Parameters. International Earth Rotation and Reference Systems Service. 28 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Aoki, the ultimate source of these figures, uses the term "seconds of UT1" instead of "seconds of mean solar time". Aoki, et al., "The new definition of Universal Time 3 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Astronomy & Astrophysics 105 (1982) 359–361.