Döner kepçeli ekskavatör
Döner kepçeli ekskavatörler madencilikte ve inşaatlarda kullanılan ağır araçlardır. Günümüze kadar yapılmış olan en büyük araçlar döner kepçeli ekskavatörlerdir.
Çalışma şekli
[değiştir | kaynağı değiştir]Ekskavatörün kendisi, büyük bir disk üzerinde dönebilen bir gövdeden oluşmaktadır. Gövdeye yerleştrilmiş kol üzerinde bir tambur, tamburun üzerinde ise kepçeler yer almaktadır. Tambur döndükçe, kepçeler yumuşak olan veya daha önceden belli yöntemlerle (Ör. Patlatma) gevşetilmiş malzemeyi kopartırlar. Sökülen malzeme, tambur üzerinde dönen kepçelerden, konveyör bant üzerine dökülür. Bu bant malzemeyi tüm gövde boyunca taşır. Konveyör bant ile, ekskavatörün son ucuna taşınan malzeme, bu noktadan itibaren başka bantlar vasıtasıyla nakledilebilir.
Orta ölçekli olanlar hidrolik yürüyüş takımlarıyla hareket ederken, daha büyük boyutlardakiler çelik paletlerle hareket ederler. En önemli hususlardan birisi; kazı yapan kolun 20o'den fazla eğimle çalıştırılamayacağıdır. 20o'den fazla eğim kullanılırsa, malzeme banttan dökülerek nakliye problerine sebep olur.
Boyut
[değiştir | kaynağı değiştir]Özellikle büyük boyutlardaki döner kepçeli ekskavatörler 200 m. uzunluğunda ve 100 m. yükseliğinde üretilmektedirler. Bu dev makinaların üretimi yaklaşık 100 milyon dolara mal olmaktadır. Montaj süreleri ortalama 5 yıldır ve makineyi 5 kişilik bir operatör grubu kontrol eder. Ağırlıkları 13.000 tondan fazladır. Teorik kapasiteleri ise 12.000 m³/s'dir.[1]
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Google Maps'de görülebilen, Almanya'daki bir ekskavatör25 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Aynı bölgede üç adet ekskavatör[ölü/kırık bağlantı]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2008.