Dâvûd-i Antâkî

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dâvûd bin Ömer el-Antâkî (Dâvûd el-Antâkî olarak da bilinir), Müslüman hekim ve eczacı. XVI. yüzyılda İdlib'de doğdu ve 1597'de Mekke civarında öldü.[1] Hayatının büyük bir bölümünü Antakya'da geçirdi ve Mekke'ye hacca giderken Şam ve Kahire'yi ziyaret etti. Hacdan sonra Mekke'ye yerleşti.

Orta Çağ'da İslâm tıbbının duraklama evresine girmesinden sonraki dönemin, Iraklı bilgin Yusuf bin İsmail el-Kutbî ve Türk hekim Hacı Paşa ile birlikte üç büyük isminden biridir.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tezkire-i Dâvûd[değiştir | kaynağı değiştir]

Tezkire-i Dâvûd, bitkisel ilaçlarla ilgili üç bölümden oluşan bir tıp kitabıdır ve 3.000'den fazla tıbbi ve aromatik bitkinin tanımlarını içerir.[3][4]

Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dâvûd-i Antâkî, İbn Sina'nın Kanun adlı eserine şerh yazdı. Ayrıca astronomi üzerine üç kitap, mantık üzerine bazı kitaplar ve tıbbi tavsiyelerde bulunan hadisleri içeren psikiyatri üzerine de bir kitap yazdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kachef er-roumouz (Révélation des énigmes) d'Abd Er-Rezzaq Ed-Djezaïry; ou Traité de matière médicale arabe d'Abd er-Rezzaq l'Algérien; Leclerc, Lucien, b. 1816; p 12
  2. ^ Impact of science on society Unesco - 1976- Volumes 26 à 27 - Page 145 [Reprinted in Ziauddin Sardar The Touch of Midas: Science, Values, and Environment in Islam and the West 1984 p82] "After the work of Ibn Al-Nafis, Muslim creativity in medicine began to decline. Yet the fourteenth and fifteenth centuries produced three great names in the field: Yet the fourteenth and fifteenth centuries produced three great names in the field: the 'Iraqi Yusuf Ibn Isma'il Al-Kutbi, the Turk, Khadir Ibn 'Ali Hajji Basa, and Daud Al-Antaki (d. 1599)."
  3. ^ Martin Levey Early Arabic Pharmacology: An Introduction Based on Ancient and ... - 1973 Page 170 "Another work, also by a Cairo authority, al-Antaki (d. 1599) must be mentioned because of its popularity in the Near East. It is "Memorandum for Intelligent People." It contains much diverse material but is primarily an alphabetical list of drugs."
  4. ^ "صفحات من تاريخ العلوم بالحضارة العربية.. داود الأنطاكي صاحب التذكرة (10)". البوابة نيوز. مؤرشف من الأصل في 26 مايو 2018. اطلع عليه بتاريخ 22 يوليو 2020.