Curculionoidea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Curculionoidea
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Coleoptera
İnfra takım: Cucujiformia
Üst familya: Curculionoidea
Latreille, 1802
Familya

Curculionoidea; kın kanatlılar takımına ait, uzun burunları ile bilinen bir böcek üst familyasıdır. Genellikle küçüktürler ve 6 milimetre (0,24 in) altında bir uzunluğa sahiptirler ve otçul olarak beslenirler. Yaklaşık 97.000 böcek türü bilinmektedir. Çoğu Curculionidae familyasında olmak üzere birkaç aileye aittirler. Ayrıca, Curculionidae'nin bir alt familyası olan kabuk böceklerini de içerirler. Bu familya morfolojik olarak diğer böceklerden farklı olarak ayırt edici bir burundan yoksundur. Ptinidae familyasına ait bisküvi kurdu (Stegobium panikeum) gibi diğer bazı böcekler, yakından ilişkili olmasa da "bit" adını taşır .

Birçok tür ekinlere zarar verme ve onları öldürme yetenekleri nedeniyle zararlı olarak kabul edilir. Tahıl veya buğday kurdu (Sitophilus granarius), mısır kurdu (Sitophilus zeamais) gibi zararlılar depolanan tahıla zarar verirler. Koza kurdu (Anthonomus grandis) pamuk mahsullerine saldırır; yumurtalarını pamuk kozalarının içine bırakır ve larvalar çıkış yolunu yerler. Diğer bazı türler istilacı bitkilerin biyolojik kontrolü için kullanılır.

Bir kurdun rostrumu veya uzatılmış burnu, böceklerin hortumuna sahip olduğu bilinen delici ağız parçaları yerine çiğneyen ağız parçalarını barındırır. Ağız parçaları genellikle tahıllara tüneller kazmak için kullanılır.[1] Bazılarının rostrumunda anteninin ilk bölümünü katlayabildiği bir oluk vardır.

Çoğu bitin uçma yeteneği vardır (pirinç biti[2][3] gibi haşere türleri dahil) ancak Otiorhynchus cinsi gibi önemli bir kısmı uçamaz.

Taksonomi ve soyoluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Curculionoidea'nın 2002'de Marvaldi ve diğerleri tarafından yürütülen 18S ribozomal DNA karşılaştırması ve morfolojik verilerine dayanan bir filojenisi aşağıda önerilmektedir:[4]

Nemonychidae

Anthribidae

Belidae

Attelabidae

Caridae

Brentidae

Curculionidae

Nemonychidae

Anthribidae

Belidae

Attelabidae

Caridae

Brentidae

Curculionidae

Aileler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Moon, Myung-Jin (2015). "Microstructure of mandibulate mouthparts in the greater rice weevil, Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae)". Entomological Research (İngilizce). 45 (1): 9-15. doi:10.1111/1748-5967.12086. ISSN 1748-5967. 
  2. ^ "What Is a Weevil and How Did That Bug Get in My Food?". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Weevils on Stored Grain (Department of Entomology)". Department of Entomology (Penn State University). 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Marvaldi isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]