Curali, Çayıralan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.11, 20 Eylül 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17622257 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)
Curali
Harita
Yozgat'ın Türkiye'deki konumu
Yozgat'ın Türkiye'deki konumu
Yozgat üzerinde Curali
Curali
Curali
Curali'nin Yozgat'taki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeÇayıralan
Rakım1375 m
Nüfus
 (2009)
 • Toplam1.896
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Resmî site
YerelNET

Curali, Yozgat ilinin Çayıralan ilçesine bağlı olan küçük bir kasabadır.

Tarihçe

1997'ye kadar «köy» statüsünde olan Curali, bu tarihten itibaren «kasaba» statüsüne geçmiştir. Edebiyat alanında önemli ürünler vermiş üç Yozgatlı yazardan Abbas Sayar Yozgat merkezinden, Yusuf Ziya Bahadınlı Yozgat'ın Bahadın Kasabasından, Vehbi Bardakçı ise bu köyden çıkmıştır. Edebiyatımıza, Yarım Kalan Türkü, Kapı Kapı, Evrenin Gizli Boyutları, İnsan Sevdikçe Güzelleşir, Kelebek Vadisi, Özgürlük, Dünyanın En Güzel Kitabı, Hasretim Derin Uykularda, Ağlasın Gökyüzü, Kırmızı Bahar ve Kerbela-Aşkın Kanadığı Yer gibi eserler kazandıran Vehbi Bardakçı, o zamanlar «köy» statüsünde olan Curali'de doğmuş ve gençlik yıllarını da bu köyde geçirmiştir. 1979’da Kültür Bakanlığı ödülünü alan Acılar Paylaşılmaz adlı ilk öküsünde, o zamanlar «köy» statüsünde olan Curali’yi şöyle anlatır:

Eylül kendini usul usul toparlıyordu. Pörsümeye yüztutmuş yapraklar, soluk bir sarıya dökmüştü yaşamı. Kuşlar da uzaklara gitmiş, sadece serçeler pineklemiş kalmıştı dallarda. Acı bir sessizlik sinmişti doğaya. Curali Köyü, umudunu, alın terini devşiriyordu topraktan. Herkes, “eylüle güvenilmez“ diye, yangından mal kaçırır gibi hasadını içeri alıyordu. Cevizler toplanıyordu bir koldan. Bir koldan bağ bostan bozuluyordu...[1]

Yazar, «Yarım Kalan Türkü» adlı kitabının son öyküsü «Önü Bahçeli Ev»de, uzun süre ayrı kaldığı köyüne ve insanlarına hasretini şöyle dile getirir: «Orda çocukluğum, gençliğim, hayallerim, kavgalarım, aşklarım... Orda babamın mezarı, anamın mezarı vardı. Önü bahçeli bir evimiz... O evde benim ne anılarım vardı biliyor musun? Ben Avrupa metropolünde yaşıyorum, her imkân mevcut, fakat ben Curali’nin tozlu yollarını, anamın patates böreğini özlüyorum. Ben köyümü çok seviyorum, on yıl boyunca hep aynı rüyayı gördüm. Curali on yıl boyunca rüyalarıma girdi, sıçrayarak uyandım yataklardan. Berlin’de olduğumu anlayınca hüzünlenip ağladım...» [1]

1960'lara kadar geçim kaynağı bağcılık, tarımcılık ve ormancılık iken, 1960'lardan sonra Avrupa'ya emek göçünün başlamasıyla Türkiye'nin birçok kasaba ve köyleri gibi bu emek göçüne Curali de katılmış ve geçimini dışardan sağlamaya başlamıştır. Resmi kayıtlarda nüfusu 1000'dir. Eğitim, iş, sağlık gibi temel ihtiyaçları için yakın olması nedeniyle Yozgat'tan daha çok Kayseri ile bağlantılıdır.

Coğrafya

Belde, Yozgat il merkezine 120, Çayıralan ilçe merkezine 5 km mesafededir.

Nüfus

Yıllara göre belde nüfus verileri
2009 1896
2007 2024
2000 2588

Ünlü Kişiler

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal