Cumhuriyetçi Annelik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
James Peale, Sanatçı ve Ailesi, (1795)

Cumhuriyetçi Annelik, Amerikan Devrimi öncesinde, sırasında ve sonrasında gelişmekte olan Birleşik Devletler'de kadınların mevcut rollerine yönelik bir tavır için 18. yüzyıldan kalma bir terimdir.[1] Cumhuriyet değerlerini gelecek nesillere aktarmak için vatanseverlerin kızların, cumhuriyetçilik ideallerini sürdürecek şekilde yetiştirilmesi gerektiği inancına odaklı bir düşünceydi. Bu şekilde, "Cumhuriyetçi Anne", kocasının ve çocuklarının ahlakını korumaktan sorumlu bir sivil erdem koruyucusu olarak görülüyordu. Bir anakronizm olsa da Cumhuriyet Anneliği dönemini feminizm tarihinde kategorize etmek zordur. Bir yandan, erkeklerin kamusal dünyasından ayrı bir ev içi kadın alanı fikrini güçlendirdi. Öte yandan, kadınların eğitimini teşvik etti ve onların "geleneksel" alanlarına, daha önceki kadın işi anlayışlarında eksik olan bir haysiyet ve önem kazandırdı.

Cumhuriyetçilik ve Kadınların Rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyetçiliğe yapılan vurgunun artmasıyla birlikte, kadınların bu değerlerin desteklenmesine yardımcı olmaları bekleniyordu; gelecek neslin yetiştirilmesinde özel bir rolleri vardı. Linda K. Kerber'in "Cumhuriyetçi Anne: Kadınlar ve Aydınlanma - Bir Amerikan Perspektifi" adlı makalesinde, cumhuriyetçi anneliği, çocukların vatanseverliğe ve ülkenin daha iyiliği için kendi ihtiyaçlarından fedakarlığa değer verecek şekilde yetiştirildiği Spartalı çocukluk modeliyle karşılaştırdı. Bunu yaparak, anneler oğullarını hükûmette özgürlük ve roller peşinde koşmaya teşvik ederken, kızları da ev içi alanı gelecek nesille birlikte sürdüreceklerdi. Ayrıca, kadınların daha önce izin verilenden daha fazla eğitim almalarına izin verildi. Abigail Adams, kocası John Adams'a yazdığı mektupların çoğunda gösterildiği gibi, kadınların eğitimini savundu .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Republican Motherhood". Smithsonian Learning Lab (İngilizce). 12 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2023.