Creeper World

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Creeper World
GeliştiriciKnuckle Cracker
MotorAdobe AIR (CW, CW2)
Adobe Flash Player (Tarayıcıdaki CW)
Unity (CW3)
PlatformlarMac OS X, Windows, Linux
Çıkış27 Temmuz 2009(ilk) - 4 Ekim 2013 (3.oyun)
TürKule savunma, Gerçek zamanlı strateji
ModTek oyunculu oyun

Creeper World, Knuckle Cracker tarafından geliştirilen bir kule savunma gerçek zamanlı strateji video oyunu serisidir. Oyuncu, operasyon üsleri Odin City'yi yok etmeye çalışan Creeper olarak bilinen ve arttıkça yükselen mavi sıvı kütlenin saldırısından hayatta kalmalıdır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Creeper World, Gerçek zamanlı strateji ve kule savunmasının bir karışımıdır. Oyunda sadece tek düşman olmakla beraber yok edilmekten ziyade sadece itilebilir. Oyuncu, insanlığın çoğunu zaten yok etmiş olan ve şimdi insanlığın son kalesi olan Odin Şehrine saldıran "Creeper" adlı sıvı mantığıyla çalışan mor kütleyi tutmalıdır. Bu, savaş alanına Creeper'a ateş eden kuleler yerleştirerek yapılır. Oyunun temel amacı, kontrol üssünü enerji toplayıcı ve röleler kullanarak enerji totemlerine bağlamaktır; bunu yapmak, başka bir gezegene kaçmaya yarayan bir geçit oluşturur ve o gezegende yine hayatta kalmaya çalışılır.[1] Ancak bazı oyunlarda Creeper oluşturucular yok edilebilir ve geçitler onların yok edilmesiyle oluşur.

Creeper'a saldıracak yapılar Odin City tarafından üretilir. Onları üretmek ve silahlarını çalıştırabilmek için gereken enerji, yine oyuncu tarafından yerleştirilen enerji toplayıcıları tarafından üretilir. Bu toplayıcılar yerleştirildiğinde etrafındaki alana göre enerji üretir ve Odin City ile olan bağlantı ile üsse yollar. Eğer bağlantı creeper tarafından kırılırsa inaktif olurlar ve çalışmaları için tekrar bağlantı kurulması gerekir.[2] Ek olarak, oyuncu enerji üretimine ve tüketimine dikkat etmelidir. Eğer üretilenden daha fazla enerji ihtiyacı varsa silahların harcadığı enerji zamanında yenilenmeyebilir ve bu da daha yavaş çalışmalarına neden olur. Oyunun arazisinde farklı yükseltiler vardır: creeper düşük yükseklikteki yerlere kolayca yayılabilirken daha yüksek yerlere yayılabilmek için önce onun yükseltisine ulaşmalıdır, sıvı gibi. Oyuncu creeper kütlesini azaltmak için silahlar kurabilir: Blaster yapıları menzilindekicreepera hızlıca saldırabilip bulunduğundan daha yükseğe ateş edemezken, Mortar yapıları yavaş ateş etmesine rağmen yüksek menzilinden dolayı daha yoğun creeper bölümlerine bomba atar ve bulunduğundan yükseğe ateş edebilir. İleride, oyuncu bazı oyunlarda araştırma yapıları, ile, bazı oyunlarda ise haritadan toplama ile geliştirme açabilir. Üçü enerji ile üçü de silahlarla ilgili olan Altı farklı geliştirme vardır.

Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Creeper World 1[değiştir | kaynağı değiştir]

Serinin birinci oyunu 27 Temmuz 2009 tarihinde çıktı. Ardından her gün yeni bir harita oluşturan Creeper World: Evermore[3] ve yeni grafik ile beraber oyuncular tarafından oluşturulmuş 14 harita ile gelen Creeper World: User Space[4] genişlemeleri çıkarılmıştır.

Creeper World 2: Redemption[değiştir | kaynağı değiştir]

Serinin ikinci oyunu Creeper World 2: Redemption 16 Mayıs 2011'de piyasaya sürüldü.[5] Yeni silahlar ve farklı bir bakış açısı ile oyunu önemli ölçüde değiştirdi.[6] Yukarıdan aşağıya bir perspektiften ziyade bir kesit görünümüne sahip olan Creeper World 2: Redemption, aynı zamanda nullifilerin kullanımı ile çoğu görevin ana hedefi olan Creeper jeneratörlerini yok etme yeteneğini de tanıtmaktadır. Enerji sistemi de bir revizyon aldı, kolektörler sabit miktarda enerji üreten reaktörler oldu. Artık önceden ihtiyaç duyulan bağlantılar yoktur, çünkü yapıları ve güç silahlarını inşa etmek için kullanılan enerji paketleri Bağlantılardan gitmek yerine görüş alanı içerisinde uçarlar. Kurtuluş Gemisi 12,5 lik bir görüş alanı ile başlar. Ancak, görüş alanınızı genişletmek için Beacon yerleştirmeye ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, paketler creeperlarla temas ettiklerinde yok olurlar.

Ayrıca yapıları daha etkili hale getirmek için bir teknoloji yükseltme sistemi tanıtıldı. Yeni silahlar, pikaplar ve yer kazma mekanikleri yeni özelliklerin geri kalanını dolduruyor. Anti-creeper olarak adlandırılan yeni bir creeper karşıtı creeper tanıtıldı, yerdeki madenleri, maden tesisi yapıları ile çıkartıp, çıkarılan madenler de yeni eklenen bir yapı yoluyla anti-creeper üretmek için kullanabilir. Bir birim anti-creeper ile bir birim creeper temas ettiğinde, iki birim de geriye hiçbir şey bırakmadan yok olur. Çoğu zaman tek bir vuruşta yapılarınızı yok edebilen insansız hava aracı olarak bilinen yeni bir düşman tanıtıldı.[7]

Particle Fleet[değiştir | kaynağı değiştir]

Aynı geliştirici tarafından yapılmış olup[8] diğer oyunlarla aynı evrende geçmektedir. Ancak kronolojik olarak CW2 ile CW3 arasında geçtiği veya CW3'ten sonra geçtiği tartışmalıdır.

Bu oyun diğer oyunlardan farklı olarak bir gezegen üzerinde değil uzayda geçer, bu yüzden binalar yerine uzay gemisi vardır. Düşmanımız ise Creeper değil Particulate'dir. Bu durumda diğer oyunlarla oynanış bakımından neredeyse tamamen farklıdır.

Creeper World 3: Arc Eternal[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü oyun olan Creeper World 3: Arc Eternal 4 Ekim 2013'te piyasaya sürüldü.[9] Creeper World 3: Arc Eternal, birinci Creeper World ile ikincisinden daha fazla ortak noktaya sahiptir. Yukarıdan aşağıya perspektifine döner ve enerji üretmek için alan gerekmesini ve enerji paketlerinin bağlantılardan ilerleme mekaniğini geri getirir. Bununla birlikte, ikinci oyundan Creeper yayıcıları, Anti-creeper (püskürtücüler ve bombardıman uçakları aracılığıyla) konuşlandırma yeteneği ve teknoloji yükseltme sistemini (farklı şekilde çalışmasına rağmen) almıştır. Çoğu Arc Eternal görevinin amacı, tüm yayıcıları ve diğer creeper cihazlarını yok etmektir. Odin City, Komut üsleri ile değiştirilde ve onlardan üç tane bulunmasıya, oyuncuya birden fazla ön saldırı imkânı verildi. Bu oyunda yeni bir özellik, terraform yapma özelliğiydi, TERP kullanarak zeminin yüksekliğini yükseltme ve indirme özelliği. Harita ölçeklerinin desteklenmesi de devasa haritalara izin vermekle beraber yakınlaştırma mekaniğini de gerektirdi. Bu oyunda, enerji transferi ve hava saldırısı yapan hava araçlarının yanı sıra topçu ve uzay muharebe kruvazörleri şeklinde büyük kuşatma silahları tanıtıldı.

22 Mayıs 2014'te, tarayıcı tabanlı bir mini oyun yayınlandı, Creeper World 3: Abraxis,[10] Unity tarayıcı eklentisinde çalışan oyun 12 yeni prequel görevinden oluşur.

Creeper World 4[değiştir | kaynağı değiştir]

Creeper World 4'ün gelişimi 2017 civarlarında başladı[11] ve o zamandan beri devam ediyor.[12] Bu oyunda ise diğer oyunların aksine 3 boyutlu bakış açısı kullanılacak.

18 Ocak 2019'da Knuckle Cracker, Creeper World 4 Alfa Fragmanını,[13] Steamde "Yakında geliyor" sayfası ile beraber yayımladı.[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Indie Pick of the Week: Creeper World". IGN. 13 Ağustos 2009. 16 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  2. ^ "Mac Monday: Zuma's Revenge!/Creeper World, part 2". Big Download (AOL). 28 Eylül 2009. 18 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2011. 
  3. ^ Heaslip, Stephen. Out of the Blue 12 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Blue's News. 23 November 2011.
  4. ^ KYH. Creeper World: User Space 16 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. JayIsGames. 4 October 2012.
  5. ^ "Gamasutra - Press Releases - Creeper World 2: Redemption released". Gamasutra. 17 Mayıs 2011. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  6. ^ "Creeper World 2: Redemption - PC - IGN". IGN. 9 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  7. ^ "Creeper World 2". knucklecracker.com. 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2013. 
  8. ^ "Geliştiricinin oyun sayfası". Knuckle Cracker. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  9. ^ "Creeper World 3 Available - Knuckle Cracker Official Blog". Knuckle Cracker. 7 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2013. 
  10. ^ "Creeper World 3: Abraxis now on Kongregate!". Knuckle Cracker. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  11. ^ "Valley of the Shadow of Death" (İngilizce). 18 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  12. ^ "Creeper World 4" (İngilizce). 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 
  13. ^ "Creeper World 4 Alpha Trailer - YouTube". YouTube. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  14. ^ "Creeper World 4 on Steam". store.steampowered.com (İngilizce). 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harici video
YouTube'da Creeper World
YouTube'da Creeper World 2 Trailer
YouTube'da Creeper World 3 Trailer