Comenius Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Comenius Üniversitesi

Comenius University in Bratislava (Slovakça:Univerzita Komenského v Bratislave), fakültelerinin çoğu Bratislava'da bulunan Slovakya'nın en büyük üniversitesidir. Çekoslovakya'nın kurulmasından kısa bir süre sonra 1919'da kuruldu. Adı, 17. yüzyıl Çek öğretmen ve filozofu Jan Amos Comenius'tan alınmıştır.

2006 yılında Comenius Üniversitesi'nde 30.000'den fazla öğrenci ve 2.000 öğretim üyesi vardı. Slovakya'daki çoğu üniversite gibi, daha çok hükûmet tarafından finanse edilmektedir. Slovakya'da yıllarca üniversite öğrencileri için öğrenim ücretleri belirleme planları olmasına rağmen, Mayıs 2005'te başka bir girişim mecliste yeterli destek alamadı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Comenius Üniversitesi, daha köklü olan Prag Üniversitesi'nin yardımıyla 1919'da kurulmuştur.

1937'de Bratislava'nın merkezinde Hukuk ve Felsefe Fakülteleri için yeni bir üniversite binası açıldı. Bina, mezuniyet törenleri ve diğer resmi işlevler için kullanılan Aula'yı (salon) içerir.

II. Dünya Savaşı sırasında, Slovakya nominal olarak bir cumhuriyet haline geldi, ancak aslında Nazi Almanyası'nın kontrolü altındaydı. Hükûmet üniversitedeki akademik özgürlükleri azalttı ve Çek profesörleri zorlandı. Üniversite 1939'da Slovak Üniversitesi olarak yeniden adlandırıldı, ancak orijinal adı 1954'te eski haline getirildi. Fen Fakültesi 1940 yılında açıldı ve Roma Katolik İlahiyat Fakültesi 1941'de kuruldu. 1945'te savaş bittikten sonra akademik özgürlük geri döndü, ancak Komünistler Çekoslovakya'da iktidarı ele geçirerek 1948'de iptal edildi ve Çekoslovak üniversitelerinde Marksizm-Leninizm ideolojisini güçlendirdi. Roma Katolik İlahiyat Fakültesi Eğitim Bakanlığı'nın doğrudan kontrolü altına alındı.

1989'daki "Kadife devriminden" sonra, üniversite demokratik bir özyönetim yarattı ve Marksist ideoloji üzerine zorunlu dersler kaldırıldı. Roma Katolik İlahiyat Fakültesi ve Protestan İlahiyat Fakültesi üniversiteye katıldı.

Slovakya'nın bir piyasa ekonomisine dönüşümü, yönetim ve finans bilimlerinde profesyoneller için bir ihtiyaç yarattı. Sonuç olarak, üniversite 2002 yılında Yönetim Fakültesi ve Sosyal ve Ekonomik Bilimler Fakültesi'ni kurdu. 2000 yılında, öğrenci hareketliliğini artırmak ve diğer Avrupa üniversiteleri ile daha fazla bağ kurmak için Avrupa kredi transfer sistemi uygulandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]