Colin Jordan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

John Colin Campbell Jordan (19 Haziran 1923 - 9 Nisan 2009) Büyük Britanya'da savaş sonrası neo-Nazizmin önde gelen isimlerinden biriydi. Jordan, 1960'ların aşırı sağcı çevrelerinde, Nazi Almanyası'nın tarz ve sembollerini açıkça kullanmasıyla en açık "Nazi" eğilimini temsil ediyordu. Jordan, Nasyonal Sosyalist Hareket ve Dünya Nasyonal Sosyalistler Birliği gibi örgütlere liderlik ederek pan-Aryan bir "Evrensel Nazizm "i savunmuştur. Daha sonra herhangi bir siyasi partiye bağlı olmamasına rağmen Jordan, İngiliz aşırı sağında etkili bir ses olarak kaldı.

Erken hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğretim görevlisi Percy Jordan ile öğretmen Bertha Jordan'ın oğlu olan Jordan, 1934'ten 1942'ye kadar Warwick School 'da eğitim gördü. İkinci Dünya Savaşı sırasında Filo Hava Koluna ve RAF'a yazılmaya çalıştı, ancak her ikisinin de sınavlarını geçemeyince Kraliyet Ordusu Eğitim Kol ordusuna yazıldı. 1946'da terhis edildikten sonra Cambridge'deki Sidney Sussex College'da okudu ve 1949'da tarih bölümünden ikinci sınıf onur derecesiyle mezun oldu. Aynı yıl Coventry'deki Stoke Secondary Modern Boys School'da öğretmen oldu, burada matematik dersleri verdi. 1953 yılında yüksek lisans derecesini aldı. İmparatorluk Sadıklar Ligi 'ne katıldı ve Midlands organizatörü oldu.

Jordan Cambridge'de bir Milliyetçi Kulüp kurdu, buradan Bedford Dükü'nün varisi Lord Tavistock tarafından yönetilen eski İngiliz Faşistler Birliği üyelerinden oluşan kısa ömürlü İngiliz Halk Partisi'ne katılmaya davet edildi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Jordan, Sir Oswald Mosley'nin sekreteri Jeffrey Hamm tarafından yönetilen faşizm yanlısı bir grup olan İngiliz Eski Askerler ve Kadınlar Birliği 'ne katıldı, ancak Jordan kısa süre sonra Arnold Leese ile ilişkilendirildi ve Leese'nin vasiyetinde bir evin kullanımı kendisine bırakıldı. Bu ev, Jordan 1956'da Ak Savunma Birliği'ni kurduğunda Notting Hill'deki operasyon merkezi oldu. Jordan daha sonra bu partiyi Ulusal İşçi Partisi ile birleştirerek 1960'ta İngiliz Ulusal Partisi'ni kurdu, ancak Jordan'ın Nazizmi savunmasına karşı çıkan John Bean ile yaşadığı tartışmanın ardından partiden ayrıldı.