Cockaigne Ülkesi (Bruegel)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cockaigne Ülkesi
Cockaigne adlı efsanevi bolluk ülkesi'nde dinlenen insanlar
Sanatçı Baba Pieter Bruegel
Yıl 1567
Tür Pano üzeri yağlıboya
Boyutlar 52 cm × 78 cm (20 in × 31 in)
Konum Alte Pinakothek

Het Luilekkerland (Hollandaca, "Cockaigne", kelimesi kelimesine "Tembel-Lezzetli Ülke"[1] demektir) - İngilizcede Cockaigne Ülkesi anlamında olup Baba Pieter Bruegel'in (y. 1525–1569) 1567 tarihli yağlıboya tablosudur.

Orta Çağ zamanında, Cockaigne efsanevi bir bolluk ülkesiydi ancak Bruegel'in Cockaigne ve sakinlerine dair tasviri gurur verici bir tasvir değildir. Tabloda Baba Pieter Bruegel, Yedi ölümcül günah’tan ikisi olan oburluk ve tembellikten kaynaklandığına inanılan ruhsal boşluğun komik bir örneğini seçmiştir.[2]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Tabloda bir katip, bir köylü ve bir asker, ağaca bağlı bir masanın altında yerde uyuklamaktadır. Kâtibin kitabı, kâğıtları, mürekkebi ve kalemi, köylünün döveni ve askerin mızrağı ve eldiveni gibi boş durmaktadır.

Yarısı yenmiş kabuklu bir yumurta, köylü ile katip arasında koşmaktadır. Ağaca bağlı masa, kısmen tüketilen yiyecek ve içeceklerle doludur.

Ağacın arkasında, kızarmış bir kümes hayvanı kendisini gümüş bir tabağa koymakta, bu da yenmeye hazır olduğunu ima etmekte ve kızarmış bir domuz, derisinin altına kaydırılmış bir oyma bıçağıyla ortalıkta koşmaktadır.

Solda, çatısı turta ve hamur işi tabaklarıyla kaplı bir sundurmanın içinden ağzı açık, kızarmış bir güvercinin uçmasını bekleyen bir şövalye çıkmaktadır (restorasyon çalışmaları sırasında güvercin yanlışlıkla çıkarıldı).

Ana aksiyonun sağında ve arkasında, elinde bir kaşık tutan adam, içinden geçerek büyük bir puding bulutunun içinden çıkmaya çalışmaktadır. Adam, Cockaigne'e inmek için bir ağacın bükülmüş dalına uzanmıştır.

Uyuklayan üçlünün arkasındaki ana sahneyi çevreleyen çit iç içe geçmiş sosislerden yapılmıştır.

Kısmen yenmiş peynir tekeri ve somun ekmek çalısı (veya kulesi) sırasıyla sahnenin solunda ve sağındadır.

Yorum[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağacın altındaki katip, köylü ve askerin dizilişi, ağacın göbeğinin olduğu yerde, adamların sanki bir tekerleğin parmaklıkları gibi dizildiğini akla getirir. Kızarmış kümes hayvanı dördüncü parmaklığın olabileceği yerde yatmaktadır.

Ross Frank, resmin Hollanda İsyanı'nın (1568-1648) ilk aşamalarındaki katılımcılara yönelik siyasi bir hiciv olduğunu, kızarmış kümes hayvanının Hollanda liderliğindeki asilzade’nin (aksi halde tekerleğin dördüncü parmaklığını olacak olan) aşağılanılışını ve başarısızlığını temsil ettiğini ve sahne genelinin önemli dini ve siyasi değişime yol açan riskleri göze alamayacak kadar bolluktan memnun Hollanda halkının kayıtsızlığını tasvir ettiğini savunmuştur.[3]

Tablonun aynı zamanda psikoseksüel gelişim’in,[4] Freudyen sözlü aşaması’nı tasvir ettiği ve oral zevk cennetini gösterdiği de belirtilmiştir. Tablo, insanların yemek yemekten ve sadece ağızlarına bir şeyler almaktan nasıl oral zevk ve uyarım aldığını göstermek için de kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rucker, Rudy. (2002). The Life of Bruegel: Notes 23 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 53. Accessed January 12, 2010.
  2. ^ Martin, Elaine. (1998). "The Land of Cockaigne 27 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", in Representations of Food and Eating in the Works of Bruegel the Elder 4 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed January 12, 2010.
  3. ^ Frank, Ross H. (1991). "An Interpretation of Land of Cockaigne (1567) by Pieter Breugel the Elder 15 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". The Sixteenth Century Journal. Vol. 22, No. 2 (Summer, 1991), pp. 299–329. Accessed January 12, 2010.
  4. ^ Richard Appignanesi, 1979, Introducing Freud, 978-1-84046-851-9, p. 78.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]