Clotilde de Vaux

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Clotilde de Vaux
DoğumClotilde de Vaux
Paris, Fransa
Defin yeriPere Lachaise Mezarlığı, Paris
VatandaşlıkFransa
MeslekŞair, yazar
Etkin yıllar?-1846
EvlilikAmedee de Vaux (?-?)
Ebeveyn(ler)Henriette de Ficquelmant (anne)
Simon Marie (baba)

Clotilde de Vaux (3 Nisan 1815, Paris - 5 Nisan 1846), Fransız şair ve yazar. Fransız yazar Auguste Comte'un arkadaşıydı. Genç yaşta ölmüş, Pere Lachaise Mezarlığı'na gömülmüştür.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Annesi Henriette de Ficquelmant, 1789 Fransız Devrimi'yle yıkılan aristokrat aile mensuplarındandır. Babası Simon Marie, kaptanlıktan emekli olup ardından vergi memurluğu yapmıştır. Clotilde üç çocuklu ailenin en büyüğüdür, iki erkek kardeşi politeknik okurlar. Kardeşlerinden Maximilian, Auguste Comte'un öğrencisidir, Comte ile tanışmasını sağlayacaktır.

1835'te baba baskısından kaçmak için babasının yanında çalışan Amedee de Vaux ile evlenir ancak bu birliktelik ona iyi gelmez. Eşi 1839'da kumar borçları yüzünden çalıştığı yerdeki vergi paralarını çalarak Belçika'ya kaçar. Clotilde yirmi dört yaşında, kırgın, mutsuz ve yalnız kalmış bir kadın olarak Paris'in fakir mahallelerini barındıran üçüncü bölgede oturan ailesinin yanına dönmek zorunda kalır. Eşinden ayrılmış fakat boşanamadığından yeniden evlenememiştir. Yalnız, parasız ve çocukluğundan kalma sağlık sorunları da dahil pek çok sorunla uğraşmak zorunda kalır. Amcasından sağladığı 600 frank yardımla Payenne Sokağı'nda bir eve yerleşir ve bu genç kadın hayatını yazarak kazanmaya başlayacaktır.

1844 yılında önceden yazdığı mektuplardan oluşan romanı yayımlanır. Aynı yıl Auguste Comte ile tanışırlar ve Comte'un çok istemesine rağmen bir türlü birlikte olamazlar, çevresinde çeşitli tartışmalar çıkar. Clotilde genç yaşta sağlığının gittikçe kötüleşmesi sonucu, A. Comte'un kollarında hayata gözlerini yumar (5 Nisan 1846). Pere Lachaise Mezarlığı'na defnedilmiştir.