Clarissa (Roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Clarissa
Clarissa
YazarStefan Zweig
ÇevirmenGülperi Sert
ÜlkeAvusturya
DilAlmanca
TürRoman
Yayım1991 (özgün)
Ocak 2017 (Türkçe)
YayımcıTürkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa177
ISBN978-3-596-11150-3 (özgün)
978-605-332-912-1 (Türkçe)

Clarissa, Knut Beck'in Stefan Zweig'ın terekesinden hazırladığı bir roman taslağıdır. İlk baskısı 1991'de S. Fischer Verlag yayınevinde "Clarissa. Ein Romanentwurf" olarak Knut Beck tarafından yayımlanmıştır. Roman 1902 ile 1930 yılları arasını anlatır. Genel olarak ana karakterin I. Dünya Savaşı yıllarını anlatmaktadır.

İlk taslak ile başlayan roman 1902'den savaş yıllarına kadar dünyayı bir kadının gözünden ele alır. Stefan Zweig'ın bizzat kendisi son çalışmasının içeriğini ve hatlarını açıklar. Psikolojik ve akıl almaz bir atmosferde ilgi çekici olarak, savaş ve savaş sonrası yıllarında servetinden mahrum kalan Avusturyalı bir subayın kızı olan Clarissa Schuhmeister'ın hayatını anlatır. Clarissa Viyana'da bir manastır okulunda büyür ve erken yaşlarda hissetme, düşünme ve eyleme geçirme azmiyle gelişir. Kısa bir eğitimden sonra, herkesçe bilinen Viyanalı bir nöroloğun yanında çalışmaya başlar. Lucerne'deki bir toplantıda Fransız öğretmen ve pasifist Leonard ile tanışır. Birbirlerine aşık olurlar fakat aşkları savaşın çıkmasıyla yarıda kesilir, ayrılmak zorunda kalırlar. Ondan beklediği çocuğu birdenbire babasının düşmanı olmuştur. Clarissa bir askerî hastanede savaşa karşı olduğu için askerlik yapmayı reddeden birisiyle tanışır. Sadece çocuğu için onunla evlenir. Evlendiği adam siyasi çöküşten sonra, karaktersiz bir spekülatöre dönüşür. Clarissa Brancoric'le asla mutlu olmaz. Leonard'a olan öfkesi de zamanla artar. Onun yaşayıp yaşamadığını merak eder. Clarissa'nın babası Leonard'ın ona yazdığı mektupları sakladığından dolayı, Leonard Clarissa için kayıp kalmıştır.[1]

Stefan Zweig zamanında sadece romanın ilk kısmının taslağını çıkarmıştır. Taslağın üzerinde çalışılmasıyla yayımcı, doğal olarak sadece taklit edilse bile yani her bir cümle özgün olmasa bile kabul edilebilir, özel bir versiyonunu sunar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Clarissa, Stefan Zweig, FISCHER Taschenbuch.” S. Fischer Verlage, www.fischerverlage.de/buch/stefan_zweig_clarissa/9783596111503.
  • Zweig, Stefan (Şubat 2019), Clarissa (11. bas.), İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, ISBN 978-605-332-912-1 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]