Clare Daly

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Clare Daly ( 16 Nisan 1968, Newbridge County Kildare / İrlanda) İrlandalı bir politikacıdır. Daly siyasi kariyeri boyunca farklı partilerde yer almıştır: 2012'ye kadar Sosyalist Parti, 2013'ten 2015'e Birleşik Sol, 2016'dan bu yana ise Independents 4 Change ünvanıyla bilinen bağumsızların sosyal değişimi hedef alarak kurdukları ve Avrupa Parlementosu'nda da 2019 itibarıyla yer almayı başaran partisinde siyasi hayatına devam etmektedir. Daly 2011'den 2019'a kadar İrlanda Perlamentosu olarak bilinen Dáil Éireann' de milletvekiliydi. 2019 Avrupa seçimlerinden bu yana ise Avrupa Parlamentosu'nda bulunan Sol Parti'nin (GUE/NGL) bir parçası olarak Avrupa Parlamento üyesidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği, Eğitimi ve Siyasi Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Clare Daly, 16 Nisan 1968'de İrlanda'nın doğusunda kalan Newbridge (County Kildare) şehrinde, İrlanda ordusunda Albay Kevin Daly'nin kızı olarak dünyaya geldi. Daly, lise sona kadarki öğreniminin ardından Dublin City Üniversitesi'nde muhasebe bölümünde okudu. Daly, henüz üniversite yıllarındayken tüm üniversiteyi temsil eden öğrenci derneğinin iki kez başkanlığına seçilmesi de dahil olmak üzere, öğrenimi sırasında zaten politik olarak aktifti.

Avrupa Parlamentosu'na Girişi (2019'dan itibaren)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2019'da Daly, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday arkadaşı Mick Wallace ile birlikte bağımsız aday olma kararı verdi.[1] İkilinin Avrupa Parlamentosu'ndaki faaliyetleri, Brexit süreci sebebiyle İrlanda için Avrupa Birliği'nin artan önemine eş zamanlı olarak özellikle arttı.[2]

Avrupa Parlamento Seçimi'nde Daly, tercihli oyların %11,6'sını alarak Dublin Avrupa Parlamentosu seçim bölgesindeki dört sandalyeden birini kazandı. Aynı şekilde güney İrlanda'dan söz konusu seçimi kazanan Mick Wallace ile birlikte Birleşik Avrupa Solu/İskandinav Yeşil Solu Konfederal Grubu'na katıldılar. Grup adına Clare Daly, Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nin üyesi ve Ulaştırma ve Turizm Komitesi'nin yardımcı üyesidir.[3]

İnternet linkleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Miriam Lord. "Clare Daly and Mick Wallace to contest European elections" (İngilizce).  9 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Clare Daly shakes up EU Dublin ballot" (İngilizce).  11 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Home | Clare DALY | Abgeordnete | Europäisches Parlament" (Almanca).  9 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.