İçeriğe atla

Christopher Pike

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Christopher Pike, Star Trek bilim kurgu serisindeki kurgusal bir karakterdir. USS Enterprise yıldız gemisinin kaptanı olarak James T. Kirk'ün selefidir.

Pike ilk olarak Star Trek: The Original Series'in yayınlanmamış orijinal pilot bölümü olan ve Jeffrey Hunter tarafından canlandırılan "The Cage"in ana karakteri olarak ortaya çıktı. Bu pilot bölüm kabul ɡörmeyince Hunter diziden çekildi ve Pike karakterinin yerine Kirk getirildi.[1][2][3] Dizi daha sonra Pike'ın, "The Cage"in arşiv görüntülerini yoğun bir şekilde kullanan iki bölümlük "The Menagerie" öyküsünde Kirk'ün selefi olduğu ɡörüldü; bölümün hikayesi, Sean Kenney tarafından canlandırılan daha yaşlı, yaralı ve engelli Filo Kaptanı Pike'ı ɡösteriyordu.

Alternatif bir zaman çizelgesinde geçen Star Trek (2009) ve Star Trek Into Darkness (2013) filmlerinde, genç Kirk'e akıl hocalığı yapan Pike'ın bir versiyonu olarak Bruce Greenwood öne çıkmaktadır. Christopher Pike, Anson Mount tarafından canlandırılan Star Trek: Discovery'nin (2019'da yayınlanan) ikinci sezonunun ana karakteridir; "The Cage"den birkaç yıl sonra geçen dizide Kaptan Pike, USS Discovery'nin geçici komutasını devralır. Discovery'nin bir yan ürünü olan Star Trek: Strange New Worlds (2022'den günümüze) dizisi, Pike'ın USS Enterprise'ın kaptanı olarak geçirdiği zamana odaklanır ve Mount bu rolü yeniden üstlemektedir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Cage"deki diyaloğa göre Kaliforniya'nın Mojave şehrindendir ve bir zamanlar Tango adında bir ata sahiptir.

Pike, USS Enterprise NCC-1701'in ikinci kaptanı ve Star Trek kanonunda gösterilen ilk kişidir. Star Trek: The Animated Series, Kaptan Robert April'ın Pike'tan önce ortaya çıktığını ve Star Trek kurgu ve referans kitaplarında da April'ı Pike'ın selefi olarak ɡösterilir.[4][5] Pike, USS Atılgan'ın komutasını 2250 yılında, 38 yaşındayken devraldı ve komutayı, Atılgan'ı beş yıl boyunca yöneten Robert April'den devralmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ David Alexander, Star Trek Creator: The Authorized Biography of Gene Roddenberry, p. 244. Letter from Gene Roddenberry to Jeffrey Hunter, April 5, 1965:
  2. ^ Herbert F. Solow and Robert H. Justman, Inside Star Trek, p. 63.
  3. ^ "Interview with Jeffrey Hunter" (PDF). 7 April 1965. 2017-03-05 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. I was asked to do it, but had I accepted, I would have been tied up much longer than I care to be. I have several things brewing now and they should be coming to a head in the next few weeks. I love doing motion pictures and expect to be as busy as I want to be in them. 
  4. ^ Carey, Diane (1995). Best Destiny. Pocket Books. ISBN 0-517-13905-7. 
  5. ^ Okuda, Mike; Denise, Okuda; Mirek, Debbie (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5.