Choiseul Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Choiseul Adası

Choiseul Adası ya da yerel adı Lauru Adası,[1] Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı bir adadır. Ada, ülkenin Choiseul Bölgesi'ne bağlı olup, bölgenin en büyük adası konumundadır. (2.971 km2 (1.147 sq mi))

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1768'de Fransız kâşif Louis Antoine de Bougainville, adaya o dönemki Fransız Dışişleri Bakanı Étienne François, duc de Choiseul'un adını verdi.

Avrupalılar tarafından kaydedilen ilk gözlem, Nisan 1568'de İspanyolların Álvaro de Mendaña seferi sırasında gerçekleşti. Daha doğrusu bu gözlemleme Maestre de Campo Pedro Ortega Valencia'nın komutasındaki ve pilot olarak Hernán Gallego'nun görev yaptığı brigantine Santiago'nun küçük bir tekneyle yaptığı yerel bir yolculuktan kaynaklanıyordu. Adayı San Marcos adıyla haritaladılar ve San Jorge'yi Santa Isabel Adası'ndan ayıran dar kanala da keşif gezisinin komutanının adını taşıyan Ortega kanalı adını verdiler.[2][3]

On dokuzuncu yüzyılda Choiseul adalılar zorunlu çalışma saldırılarına maruz kaldılar (Queensland ve Fiji'deki şeker tarlaları için işçilerin çoğunlukla acımasızca işe alınması veya kaçırılması).

Nisan 1885'te Alman İmparatorluğu, Choiseul da dâhil olmak üzere Kuzey Solomon Adaları üzerinde bir Koruma ilan etti. 1900 yılında, 14 Kasım 1899'da imzalanan Berlin Antlaşması hükümleri uyarınca Almanya, Britanya'nın Samoa üzerindeki tüm iddialarından vazgeçmesi karşılığında Kuzey Solomon Adaları'nı (Bougainville ve çevresindeki adalar hariç) Britanya Solomon Adaları Koruma Bölgesi'ne devretti. Misyonerler her iki himaye altındaki Choiseul'a yerleşerek nüfusun çoğunu Hristiyanlığa dönüştürdü. 20. yüzyılın başlarında birçok Britanya ve Avustralyalı firma büyük ölçekli hindistancevizi ekimine başladı.

Avusturyalı antropolog ve fotoğrafçı Hugo Bernatzik, 1932'de Choiseul'u ziyaret etti. Bernatzik, ada halkının kalan birkaç ata geleneğinden bazılarını belgeledi ve bunları birkaç yıl sonra yayınladığı bir etnografyada anlattı. Ayrıca adalıların birkaç fotoğrafını çekti ve modern dünyayla temas hâlinde ölmekte olduğunu düşündüğü bir kültürü yansıtan, üzerinde oymalar bulunan bir taş vazoyu geri getirdi.[4]

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon kuvvetleri 1942'de Choiseul'u işgal etti. ABD Deniz Piyadelerinden oluşan bir tabur, dikkatleri Torokina Burnu'ndaki çıkarmalardan uzaklaştırmak için Ekim - Kasım 1943'te adaya bir baskın düzenledi.[5]

Temmuz 1978'de Solomon Adaları'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından Choiseul, Choiseul Bölgesi'nin bir parçası olarak yönetilmeye başlandı.

Çevre[değiştir | kaynağı değiştir]

Maetambe Dağı – Kolombangara Nehri Önemli Kuş Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu 78.398 ha alan Choiseul'un merkezindeki, tehdit altındaki veya endemik kuş türlerinin popülasyonlarını desteklemesi nedeniyle BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı (IBA) olarak tanımlanmıştır. Adanın güneybatı kıyısından Vurulato ve Sepa nehirleri arasında uzanan ve 800 m rakıma ulaşan el değmemiş orman alanını kapsıyor. Bu, Solomon Adaları'ndaki karst kireçtaşı ormanının en güzel örneğidir. Aşındırılan kireçtaşı, mağaralardan ve yeraltı nehirlerinden oluşan bir manzara oluşturdu. Maetambae Dağı sönmüş bir yanardağdır. Ağaç kesimi, bölgenin biyolojik çeşitliliğine yönelik potansiyel bir tehdittir. Alanın ÖKA olarak tanımlandığı kuş türleri arasında Melanezyalı çalı kuşları, tepeli guguklu güvercinler, kırmızı yumrulu imparatorluk güvercinleri, Solomon kuşları, taklitçi çakır kuşları, Sanford deniz kartalları, lacivert yalıçapkını, Solomon kakaduları, ötücü papağanlar, Finsch'in cüce papağanları yüzlü pittalar, kırmızı başlıklı mizomelalar, Solomon guguk kuşları, beyaz kanatlı fankuyruklar, çelik mavisi sinekkapan kuşları, Solomon alaca hükümdarları, kestane karınlı hükümdarları, beyaz gagalı kargaları, sarı boğazlı beyaz gözleri ve cüce çiçekkakanları yer alıyor. Solomon kurbağa ağzının da bu ormanlardan geldiği rapor edilmiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hugo Bernatzik, Südsee; ein Reisebuch, first edition Leipzig 1934
  2. ^ Sharp, Andrew The discovery of the Pacific Islands Oxford, 1960, p. 45.
  3. ^ Brand, Donald D. The Pacific Basin: A History of its Geographical Explorations The American Geographical Society, New York, 1967, p. 133.
  4. ^ Hugo Bernatzik, Owa Raha. Büchergilde Gutenberg, Vienna / Zürich / Prague, 1936
  5. ^ Shaw, Henry & Kane, Douglas, Isolation of Rabaul, 1963, p. 194.
  6. ^ "Mount Maetambe – Kolombangara River". BirdLife Data Zone. BirdLife International. 2014. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]