Chatillon Kongresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Châtillon Kongresi, 5 Şubat - 19 Mart 1814 tarihleri arasında Châtillon-sur-Seine'de gerçekleşen, büyük Avrupa güçlerinin diplomatik temsilcilerinin katıldığı bir konferanstır.

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

1814 yılının başından beri, Fransa Seferi başladığında, Müttefikler İmparatorluk topraklarını işgal etti ve Napolyon ordusu geri çekilmeye devam etti. 5 Şubat'ta Châtillon-sur-Seine'de dört büyük müttefik gücünü ve Fransa'yı bir araya getiren yeni bir barış kongresi başladı. Kont Stadion, Baron Humboldt ve Kont Razoumovski sırasıyla Avusturya, Prusya ve Rusya'yı temsil ederken, Birleşik Krallık, aralarında Bakan Castlereagh'ın da bulunduğu birkaç devlet adamı tarafından temsil edilmektedir.[1] Fransız tarafında Napolyon, Dış İlişkiler Bakanı Armand de Caulaincourt'a bir barış anlaşması müzakere etmesi için tam yetki verdi. Müttefikler tarafından belirlenen koşullar Fransa için çok ağırdı: Napolyon tarafından uzun süredir savunulan bir konum olan sözde doğal sınırlar olan Ren ve Alpler'e değil, 1792 sınırlarına dönmesini talep ettiler. Benzer şekilde Müttefikler, Fransa'yı Avrupa'nın yeniden düzenlenmesi ve özellikle İtalya Krallığı gibi uydu devletlerin kaderi için müzakerelerin dışında tutmak istediler. Caulaincourt, Müttefiklerin Metternich'in ilhamıyla, Kasım 1813'teki Frankfurt önerileriyle doğal sınırlara dönüşü talep ettiklerini boşuna hatırlıyordu zira diplomatik ve stratejik koşullar birkaç ay içinde Fransa'nın aleyhine değişiyor ve Müttefikler onu dinlemeyi reddediyordu. 7 Şubat gecesi Caulaincourt, taleplerini, Mareşal Louis-Alexandre Berthier ve Hugues-Bernard Maret'in ısrarlarına rağmen kabul etmeyi reddeden İmparator'a iletti.[2]

Savaşlar devam ederken, Fransa ile Müttefikler arasındaki temas Kongre'de sürdürüldü. Napolyon ordusu, müttefikleri endişelendiren birkaç başarı kaydetti. Ancak buna rağmen bu dört büyük güç, 8 Mart'ta çabalarını birleştirecek Chaumont Antlaşmasını imzaladılar. Antlaşmaya göre bu dört büyük güç, Fransa ile ayrı bir barış imzalamamayı taahhüt ettiler ve zafere kadar mücadeleyi sürdürmeyi kabul ettiler.[3]

Caulaincourt, Châtillon'da Müttefiklere sunduğu barış projesinin yeni bir versiyonunu hazırlayarak Fransa'nın doğal sınırlarına, Ren Nehri'ne, Alpler'e ve Pireneler'e dönmesini, kıtanın tekrardan şekil vermek için yapılacak barış kongresine Fransa'nın da katılmasını önerdi. Bu proje blok halinde reddedilir ve kongre 19 Mart'ta bitirilir. Böylece Fransa için son barış umudu da ortadan kalkar. İki hafta sonra, imparator Paris Muharebesi sırasında başkentini kaybetti ve tahttan çekilmesine yol açtı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2023. 
  2. ^ Lentz, Thierry (12 Mayıs 2004). Nouvelle histoire du Premier Empire, tome 2: L'effondrement du système napoléonien (1810-1814) (Fransızca). Fayard. ISBN 978-2-213-64022-8. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2023.