Charlie Charlie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
NO/YES

Charlie Charlie veya Charlie Charlie chaӀӀenge, bir evet - hayır sorusuna verilen varsayılan cevabın, dengeli bir kalemin bir kağıda yazılmış "Evet" veya "Hayır" kelimesini işaret etmesini beklemekle bulunduğu bir divinasyon oyunudur. Magic 8-Ball'da olduğu gibi, çoğu oyuncu, tipik olarak gençler, mekanizmanın gücüne içtenlikle inanmazlar. Oyun, Juego de la Lapicera ("Kalem Oyunu") adlı eski bir İspanyol oyununun modern bir enkarnasyonudur . 2015 yılında İngilizce konuşulan dünyada kısmen #CharlieCharlieChallenge hashtag'i aracılığıyla popüler hale getirildi.  29 Nisan 2015'te alarm veren bir tabloid televizyonu Dominik Cumhuriyeti'nin Hato Mayor Eyaleti'nde oynanan oyunla ilgili haber yayını YouTube'a yüklendi ve haberde yer alan kasıtsız mizah, oyunun Twitter'da gündem olmasına ve tüm dünyada oynanacak dil engelini aşmasına neden oldu.

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

4 kalem[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun eski bir versiyonunda, iki oyuncunun her biri kare şeklinde iki kalem tutar ve kalemlerinin uçlarını diğer oyuncununkine değdirir. Bir cadı tahtası gibi telekinezi kullanılır; oyuncular kalemleri bilinçli kontrol olmadan hareket ettirir.[1][2]

2 kalem[değiştir | kaynağı değiştir]

İki kalemi (genellikle kurşun kalem) çaprazlayarak ızgara oluşturmayı ("evet" ve "hayır" yazılmış çapraz sektörlerle) ve ardından "Charlie" adlı "doğaüstü varlığa" sorular sormayı içerir. Daha sonra üstteki kalemin bu tür soruların cevabını gösterecek şekilde dönmesi beklenir. Herkesin sorduğu ilk soru "oynayabilir miyiz?" veya "burada mısın?" ya da "orada mısın?"dır.[3]

Üstteki kalem, merkez noktada hassas bir şekilde dengelenmiştir, yani hafif rüzgâr esintileri veya kalemin hareket etmesini bekleyen oyuncuların nefes vermesi nedeniyle kolayca dönebilir.[4][5]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2015'te, kendisini "herhangi bir gerçek veya olgusal bilgiyi iletmeyi amaçlamayan" bir parodi web sitesi olan The Racket Report, Charlie Charlie Challenge oynamaktan 500 "gizemli" ölümün kaynaklandığını iddia eden bir sahte makale yayınladı. Fiji Sun, hiciv web sitesinin iddialarını Haziran ayında haber olarak bildirdi. Fiji Eğitim Bakanlığı oyunu yasakladı ve Tavua'daki üç Fijili öğretmen, öğrencilerini oyunu oynamaya zorladıkları iddiasıyla sorgulanmak üzere bir karakola götürüldü, tüm suçlardan aklandılar.

Mayıs 2015'te Kolombiya'nın Tunja kentindeki bir hastaneye dört genç kız gönderildi ve kitlesel histeri teşhisiyle hızla taburcu edildi .

Kate Knibbs, "paranormal moda bir kez viral hale geldiğinde, Hristiyan korku tacirlerinin hain ruhlar dünyasına çağrı yapmamaları konusunda uyarmaları uzun sürmedi" diye yazıyor. Pat Robertson, Charlie Charlie meydan okumasını şeytani olarak kınadı. Birkaç şeytan kovucu, Jamaika ve BAE'deki Müslümanlar tarafından tekrarlanan bir endişe olan oyunun ruh ele geçirmesine neden olduğu fikrini destekledi. Çeşitli medya kuruluşları, oyunlara katılanları "ahlaksız" olarak nitelendirdi.

Nisan 2017'de Doğu Libya hükümeti oyunu 6 intihardan sorumlu tutarak yasakladı.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 korku filmi The Gallows'un yapımcıları, oyunun ana vagonunda filmlerini tanıttılar ve oyunu içeren bir video klip yayınladılar .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Phil Edwards (5 Haziran 2015). ""Charlie, Charlie, are you there?" Why teens are summoning demons, explained" ["Charlie, Charlie, orada mısın?" Gençler neden şeytan çağırıyor, açıklandı.]. Vox. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  2. ^ "Charlie Charlie Challenge: Can You Really Summon a Demon?" [Charlie Charlie Challenge: Gerçekten Bir Şeytan Çağırabilir Misin?]. Live science. 3 Haziran 2015. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  3. ^ "Charlie Charlie Challenge – what is the spooky craze, and what is the explanation for it?" [Charlie Charlie Challenge – Ürkünç çılgınlık ne ve bunun açıklaması ne?]. The Telegraph. 28 Mayıs 2015. 28 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  4. ^ "The Truth About the Charlie Charlie Challenge" [Charlie Charlie Challenge Hakkında Gerçek]. SciShow. 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; griffin1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)