Centuria

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Centuria (Latince çoğulu centuriae) Latince centum (yüz) kökünden türetilen ve 100 kişiden (başlangıçta aşağı yukarı) oluşan birliğe karşılık gelen isim. Aynı zamanda alan ölçü birimi olarak da kullanılır ve 1 centuria = 100 heredia'ya karşılık gelir.

Politik[değiştir | kaynağı değiştir]

Politik bağlamda centuria Roma Cumhuriyetinde halk meclisinin eski bir formu olan comitia centuriata da bir toplu oy hakkına sahip tamamlayıcı oylama birimi anlamına gelir.

Bu ismin yerleşmesinin nedeni Roma yurttaşlarının Gaius Marius'un reformlarına kadar aynı zamanda asker olarak da görev yapmak zorunda olması olabilir.

Askeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Centuria, MÖ 107 yılındaki Marian reformlarının ardından Roma lejyonlarının asıl taktik birimi haline gelmiştir. Her ne kadar 100 askerden oluşan bir grubu işaret etse de sonra da bu sayı önce 60'a, sonra da (ideal olarak) her biri 8 askerden oluşan 10 contuberniaya bölünmüş 80 askere düşürülmüştür. 100 kişiyi tamamlayacak asker sayısı lejyonla birlikte hareket eden idari, lojistik ve diğer muharip olmayan birliklerden sağlanmıştır. Her bir contubernium (Roma lejyonlarının en küçük birliği), sefer sırasında aynı çadırda ya da barakalarda aynı koğuşta yatardı.

Bir istisna olarak, ilk kohort lejyonun en cesur adamlarına sahip ve her biri iki kat mevcutlu yani 160 askere sahip 6 centuriadan oluşurdu ve bu durumda birinci kohort 960 askerlik bir mevcuda sahip olurdu. Bu Centuria'nın Centurionları primi ordinis olarak çağrılır ancak içlerinden en kıdemli olanı primus pilus olarak adlandırılırdı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]